Mevcut durum itibariyle Halkalı, büyük konut ve ulaşım projeleri ile İstanbullular’ın gözdesi durumundadır. İstanbul’da birçok ulaşım projesinde çalışmalar devam ediyor. Peki İstanbul’da hangi lokasyonun beklentisi ne? TSKB Gayrimenkul Değerleme uzmanı Zeynep Sinem Konca detayları anlattı…
HALKALI: MARMARAY, TEMAPARK
Mevcut durum itibariyle Halkalı, büyük konut ve ulaşım projeleri ile İstanbullular’ın gözdesi durumundadır. Bölgeye dikkatleri çeken projelerden birisi olan Eski Halkalı Çöplüğü’nün üzerinde inşa edilen Tema Park Projesi, konum olarak TEM Otoyolu’na hakim bir noktada yükselmektedir. Öte yandan İstanbul’da birçok lokasyonun kaderini değiştiren 3.havalimanı, beraberinde bölgeye yeni ulaşım yatırımlarını da getirmektedir. Halkalı’da hayata geçirilen Tema Park Projesi bünyesinde inşa edilen yaşam alanında yaklaşık 180.000 kişinin yaşaması planlanmaktadır. Söz konusu projenin büyüklüğü 49 kent merkezinin büyüklüğünden fazla olacak olup projenin yapımına başlanması ile bölgede kayda değer bir hareketlilik yaşandığı bilinmektedir. Bölgede el değiştiren arsaların fiyatları Tema Park projesine yakınlığına göre şerefiyelendirilmektedir. Projenin ilk etabının tamamlanması ve teslim edilmesinin ardından, fiyatların bugüne oranla daha yüksek ivme ile artacağı tahmin edilmektedir.
Halkalı, sadece büyük proje yatırımları değil aynı zamanda ulaşım entegre istasyonu olması ile de büyük kamusal yatırımlara olanak sağlamaktadır. Marmaray hattının Avrupa yakası inşaatının tamamlanması ile birlikte Halkalı, gerek Yenikapı’dan aktarma yapıp gelen, gerekse Gebze’den itibaren gelen yolcuların son istasyonu olacaktır.
Ayrıca Kirazlı-Halkalı metro hattı da Halkalı istasyonu ile birleştirilecektir.
Öte yandan, Halkalı-3.Havalimanı arasında da bir raylı sistem hattı planlanmaktadır. Bu şekilde Marmaray’la gelen yolcular 3.Havalimanı’na ve Ankara’dan gelen hızlı tren yolcuları da 3.Havalimanı’na ulaşabilecektir. Söz konusu hat Halkalı entegre istasyonunda hem Marmaray hem de Yenikapı-Havalimanı-Kirazlı metrosu ile birleşecektir.
ISPARTAKULE: 2019’DA GELECEK METRO
Ispartakule’de yeni yapılan konutların bölgeye daha çok sosyo-ekonomik açıdan orta veya üst segmentte yer alan insanları çektiğini söylemek mümkündür. Bölgedeki konut sitelerinin hem yalnız yaşayanlar hem de evli çiftler tarafından tercih edildiği gözlemlenmektedir.
Ispartakule’nin en büyük dezavantajı, trafiğinin yoğun olması olarak göze çarpmaktadır. Bunun en önemli sebeplerinden biri TEM otoyulu gişelerinden gelen yoğunluktur. İstanbul’da toplam 3.5 milyon nüfusun yaşadığı Bayrampaşa, Avcılar, Küçükçekmece, Büyükçekmece, Bağcılar ve Esenyurt’un kullandığı gişelerde trafikte uzun kuyruklar oluşmaktadır.
Halihazırda çalışmaları devam eden ve en geç 2017’de faaliyete geçmesi planlanan Mecidiyeköy-Mahmutbey metro hattı, Mahmutbey’de Halkalı-Bahçeşehir hattı ile birleşecektir. 2019 yılının son metro projesi olan Mahmutbey-Bahçeşehir metro hattı da tamamlandığında iki semt arası yolculuk süresi 19 dakikaya inecektir. Entegre edilecek bu iki hat ile birlikte ile Ispartakule’den 45 dakikada Mecidiyeköy’e ulaşma imkanı doğacaktır.
Ayrıca, çalışmaları süren Mecidiyeköy-Mahmutbey ve Halkalı-Bahçeşehir Metro Hattı çalışmaları tamamlanarak Marmaray’a bağlanacaktır. Kanal İstanbul, Kuzey Marmara Otoyolu, 3. Havalimanı gibi bölgeyi kalkındıracak büyük projelere yakınlığıyla yıldızı parlayan Ispartakule’de yapımı tamamlanmış ve süren toplamda 23 konut projesi bulunmaktadır. Söz konusu projelerin satış ofisleri ile yapılan görüşmelerde metro ihalesi yapılır yapılmaz fiyatlarında %15-20 oranlarında artış yapmayı planladıkları öğrenilmiştir.
ATAŞEHİR: FİNANSMERKEZİ, METRO VE HAVARAY
İstanbul Anadolu Yakası’nın parlayan yıldızı Ataşehir, yapımı devam eden Finans Merkezi ile dikkatleri üzerine çekmektedir. Ataşehir Finans Merkezi’nin yanı sıra yeni konut ve karma fonksiyonlu yapılaşmalarla da nüfusu sürekli artan ve büyüyen Ataşehir’de en büyük problemlerin başında trafik sorunu ve yetersiz toplu ulaşım imkanları bulunmaktadır. Özellikle Finans Merkezi’nin tamamlanmasının ardından beyaz yakalı nüfusla birlikte mevcutta ve yeni eklenen konut stoklarında yaşayacak nüfusun da eklenmesi sonucunda ulaşım imkanlarında alternatifler yaratmak gerekecektir. Bu nedenle, Ataşehir için hem metro hem de havaray bağlantıları yapılması hedeflenmektedir.
Kartal Kadıköy metro hattının Kozyatağı istasyonu, planlanan Ataşehir-Havaray hattının başlangıç noktası olacaktır. Kozyatağı’nda Kadıköy-Kartal ve Bostancı-Dudullu metro hattı ile transfer imkanı veren Ataşehir-Havaray hattı ayrıca Ümraniye’de Çekmeköy Üsküdar metro hattı ile de kesişmektedir. Havaray hattı ayrıca yapımı planlanan Kadıköy-Ataşehir-Sabiha Gökçen Havaalanı metro hattı ile Batı Ataşehir bölgesinde, Şenol Güneş Bulvarı civarında entegre olmaktadır. Tüm bu hatlar tam entegrasyon ile çalıştığında, metro hatları günlük 50 bin kişi Finans Merkezi’ne taşıyacak kapasitede olacaktır. Metro ve havaray hattı ile birlikte Finans Merkezi tamamlandığında ise bölgedeki en önemli konu; ticari alanların, çalışma alanları ile entegre edilmesi olacaktır.
TSKB GAYRİMENKUL DEĞERLEME A.Ş.
ÖZEL PROJELER DEPARTMANI
DEĞERLEME UZMANI
ZEYNEP SİNEM KONCA