2942 Sayılı Kamulaştırma Kanunu gereğince özel kimselere ait gayrimenkuller kamu yararı kararı ile istimlak edilebiliyor ve bedeli ödeniyor. Peki istimlak bedeli nasıl ödeniyor? diyorsanız işte yanıtı…
Kamulaştırma olarakta bilinen istimlak, özel kişilere ait olan taşınmaz malların kamu yararına hizmet edecek şekilde devlet ya da bir kamu tüzel kişisinin mülkiyetine geçiren kanuni bir kavram olarak karşımıza çıkıyor.
İstimlak işleminin yapılmasına çeşitli sebepleri bulunuyor ve bedelinin nasıl hesaplanacağı devlet tarafından belirleniyor.
Devlet tarafından kamu hizmeti adına bir imar yapacağı zaman bu işleme gerek duyulabiliyor. Örneğin metro, park, yol, geçit yapımı gibi alanlar bu hizmetlerin içine giriyor. Bazı halk sağlığını tehlikeye sokan gayrimenkuller gibi olağanüstü durumlar meydana geldiğinde devlet yasaları kullanarak kamusallaştırma kararı alınıyor.
Ne zaman bir kamusallaştırma kararı alınırsa yasalarla öngürülmüş bir biçimde değer hesaplanıyor.İstimlak yapılması planlanan alanı ilk olarak istimlak komisyonu geziyor ve değer tespiti yapılıyor. Sonra alınan karar işlemleri gerçekleştirmek üzere uzlaşma komisyonuna aktarılıyor ve istimlak edilecek yerin sahibi buraya davet ediliyor. Daha sonra burada pazarlıklar sonucu anlaşılırsa devir işlemleri yapılıyor. Peki istimlak bedeli nasıl ödeniyor? diyorsanız işte yanıtı…
Kamu yarar adı altında yapılan istimlak işlemlerinde gayrimenkulün Anayasa ile ilgili kanunda öngörülen esaslara göre tespit edilmiş bedelinin nakden ve peşin olarak koşulsuz ödenmesi gerekiyor.
İstimlak bedeli nasıl tespit edilir?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com