Bir binada asansör bulunması halinde, yıllık ve aylık olarak bakım ve onarımlarının yapılması gerekiyor. Peki asansör yıllık kontrolü zorunlu mudur? diyorsanız işte yanıtı…
Belirli seviyelerde hizmet veren, esnek olmayan ve yatay düzlemle 15°’den fazla bir açı oluşturan kılavuzlar boyunca hareket eden bir taşıyıcıya sahip olan ve insanların, insanların ve yüklerin, bir kişi zorlanmadan taşıyıcıya girebiliyorsa ve taşıyıcı içine ya da taşıyıcı içindeki bir kişinin kolayca ulaşabileceği şekilde yerleştirilmiş kontrollerle teçhiz edilmiş ise sadece yüklerin taşınmasına yönelik bir tertibata asansör deniyor.
Yapılardaki asansörlerin hizmete alındıktan sonra çevrenin, insanların ve canlıların sağlık ve güvenliğini tehdit etmeyecek şekilde kullanımlarını sağlamak üzere; işletilmesi, bakımı, yıllık kontrolü, bakım ve servislerinin yapılması gerekiyor.
Yönetmeliğe göre, asansör bakımlarının garanti süresi içinde asansörü monte eden firma tarafından yapılması gerekiyor.Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince, kat maliklerinin, apartman işletme giderlerine eşit olarak; apartman demirbaş giderlerine ise kendi arsa payı oranında katılmak ile yükümlü oluyor.
Konutta kiracı olması durumunda; kat maliki ile kiracı aralarındaki kira sözleşmesi hükümleri çerçevesinde asansör bakımı giderlerinin paylaşımını yapabiliyor.Peki asansör yıllık kontrolü zorunlu mudur? diyorsanız işte yanıtı…
Asansörün, güvenli ve işletme yönünden uygun şekilde çalıştığının tespiti için, piyasaya arz edildiği tarih itibarıyla ilk yılın sonunda, devamında ise yılda en az bir kere bina sorumlusu tarafından periyodik kontrol yapılması zorunlu oluyor.
Asansör periyodik kontrol yönetmeliği!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com