Türkiye’de tüm sektörlerde endişe rüzgârları eserken inşaatta bahar havası hâkim. Geçen yılların konut satış verileriyle kıyaslandığında sektörün, 1 Kasım öncesi kaotik ortamdan pek de etkilendiği söylenemez. Yine de karakteristik yapısı gereği krizlerden en fazla etkilenenler arasında yer alan sektörün yükselişi, ekonomi için kritik öneme sahip. Bu yükselişin sürdürülebilir kılınması ise 1 Kasım sonrası oluşan tablonun ahengine bağlı.
Bir yandan kentsel dönüşüm gerekliliğine diğer yandan büyüyen kentlerin konut ihtiyacına ve ayrıca müşterinin çeşitlenen tercihine cevap vermeye çalışan sektör, geleceğe dönük kritik bir dönemeçte bulunuyor. Bu evrede biz, Bursa’da sektörün dinamikleriyle bir araya geliyoruz.
Özgün çizgisi ve kalite algısıyla kentte nitelikli projelere imza atan Altın İş İnşaat’ın Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Andıç’ı ofisinde ziyaret ettik. Devam eden projelerinden sektörün geleceğine, pastel tonların hâkim olduğu ofisinde kahverengi sıcaklığında bir röportaj gerçekleştirdik.
Projelerden başlayalım isterseniz. Şu anda devam eden projeniz var mı?
Devam eden beş farklı projemiz var. Bunlarda çalışmalar son aşamaya geldi, yalnızca bir tanesi kaba inşaat aşamasında bulunuyor. Yeni başlayacak kesinleşmiş Özlüce köyü üstünde dört projemiz, Mudanya Halitpaşa ve Çağrışan’da iki projemiz daha var.
Şu anda devam eden ve yeni başlayacak projeleriniz hangi bölgelerde?
Odunluk’ta, 29 Ekim Mahallesinde, Nilüfer Ticaret Merkezi’nde, Yıldırım Yeni Mahallede, Özlüce köyü üzerinde, Mudanya Halitpaşa’da, Çağrışan’da ve Ayvalık’ta projelerimiz var.
Özlüce’deki projeden detaylandırmaya başlayalım isterseniz?
Yılbaşı gibi inşaatına başlayıp 2017’nin Nisan ayma kadar tamamlanacak. Toplamda 87 dairelik 15 bloktan oluşan bir proje. 70 metrekareden 280 metrekareye değişik alternatiflerde daire tipleri var. Bu proje için henüz satışa çıkmadık. Henüz proje safhasında olduğu için hazırlıkları sürüyor.
Altın İş İnşaat’ın imalat profili nedir? Ofis, konut, villa vs.
Ağırlıklı konut projesi üretiyoruz. Fakat esnek bir firma yapısına sahibiz. Geçmişte deprem güçlendirmesinden tutun da izolasyon, tadilat, dekorasyon ve yenileme konularında hep çalışma yaptık. Dönem dönem sanayi bölgelerinde de ilave binalar ve tadilatlar yapıyoruz. Çelik konstrüksiyon fabrika imalatı da gerçekleştirdik.
Mudanya’da ilk projeniz mi?
Evet, Mudanya’da ilk projemiz.
Mudanya hızlı gelişiyor ve arazi yapısı nedeniyle zor bir bölge, siz bu manada uygun arsa bulmakta zorlandınız mı?
Doğru, çok ciddi çalışmalar var. Zorlandık tabii.
Mudanya’ya bağlı iki projemiz var. Çağrışan’daki araziyi satın aldık. Mudanya’daki projemiz de kat karşılığı.
Peki, sizi bu süreçte Mudanya’ya çeken nedir?
Mudanya’ya yaklaşık on yıl içerisinde çok gittik geldik ama açıkçası hep karar vermekte zorlandık.
Son yıllarda bölgede farklı bir ortam var. Özellikle Arapların ilgisi ve İstanbul’dan gelen talepler bölgede bir hareketlilik oluşturdu. Biz de bu hareketten etkilendik.
Çağrışan dışındaki projeniz Mudanya’nın hangi bölgesinde? Nasıl bir proje?
Projemiz, Mudanya’da çok özel bir bölge olan Halitpaşa’da, tam tepede, zemindeki bahçe katlarımız dahi deniz manzaralı ve oldukça güzel bir proje oldu. Orada 35 daire yapacağız. Proje imalatına yaz başı gibi başlayıp 2017’nin son çeyreğinde tamamlamayı düşünüyoruz. Biraz zor bir arazi ama titiz bir çalışma oldu. Düzgün bir peyzaj alanı, yeraltı kapalı otopark, sosyal alanlar, çocuklar için oyun alanları, kafeterya, fitness gibi özel alanlar oluşturduk.
Fiyat politikanız nedir?
Biz bu güne kadar kalitede zirveyi zorlayarak en uygun fiyatla müşterimize sunmaya gayret ettik. Açıkçası rakamlarda dengeyi korumaya çabaladık.
Mudanya’ya olan yabancı ilgisi düşünüldüğünde bu projede o yönde bir hamleniz oldu mu?
Henüz olmadı. Ama satışa çıkmadan önce o kararı vereceğiz. Ya tamamı ya hiç olacak. Yani karma bir satış çok sağlıklı olmaz diye düşünüyoruz. Dolayısıyla onun kararını da henüz vermiş değiliz.
Çağrışan’daki projenizin detayları nedir?
Çağrışan’da 16 tane dairemiz var. Bunlar; alt katta bahçeli bir daire üstte de dubleks var.
Dubleks daireler de bahçeli ki projeyi ilginç kılan da bu; 16 dairenin hepsi, arazi eğiminden dolayı bahçe olacak şekilde tasarlandı. Bu özel bir villa tadında daire yaşantısını sunacak bir proje. Daha çok arkadaş gruplarına uygun ki satışa yönelik o tarz görüşmelerimiz var.
Firma profili olarak Nilüfer odaklı çalışan bir imaj yansıyor fakat bunun aksine birçok farklı alanda projeleriniz var. Bu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz?
İnşaatçılıkta bir bölgeye bağlı çok kalamazsınız. İnşaatçı hareketli olur her zaman.
Dolayısıyla gelişen, değer alan, üretilenlerin satılabileceği noktalar bizim için de cazip ve iş yapacağımız alanlardır. Bursa’mn her yerinde olmayı hedefliyoruz.
Ayvalık’taki projeniz hakkında bilgi verir misiniz?
Bu proje 68 villadan oluşuyor. Toplam dört ada üzerinde çalışıyoruz. Şu anda bir sitenin temelleri tamamlandı. Projedeki bütün villalar deniz manzaralı. Buranın özelliği Kaz Dağları’ndan harika bir esinti, deniz vurarak iyotla beraber buraya geliyor.
Muhteşem bir havası var.
O bölgede ne tür projeler var?
Genelde kooperatif ve iptidai halde münferit yapılar var.
Özellikle hassasiyet gösterdiğiniz bir uygulama var bu projede?
Yazlık genelde insanları tadilatıyla oldukça meşgul eden bir yapıdır ki biz bu projedeki villaların hepsinde yüksek kalite ile o sorunları minimize eden bir şekilde çalışıyoruz. Müşterilerin çok rahat edecekleri ve mutlu olacakları yaşam alanları tasarladık.
Ev ölçüleri nedir?
Çok büyük tutmadık. Çoğunluğu 112 metrekare brüt villalar. Daha büyük olan alternatiflerimiz de projede mevcut.
Ne zaman başladınız projeye, çalışmalar nasıl gidiyor?
Çalışmalar hızlı gidiyor. Ekim ortası gibi başladık bir ay olmadan büyük bir bölümünün hafriyatını tamamladık ve 34 villanın temelini attık.
Bölgede özel sorunlar var mı imalata yönelik olarak?
Taşeron sorunu var ki buradan götürerek sorunu çözmeye çalışıyoruz. Aslında gittiğimiz bölgeye de değer katmak istiyoruz fakat taşeronluk manasında tatmin edici bir kalite bulamadığımızda başka yol arıyoruz. Bu bölgedeki en büyük sorun turistik bölge olması nedeniyle yaz döneminde imalat duruyor. En rahat inşaat yapılacak zamanda çalışılamıyor.
Ne sürede tamamlamayı planlıyorsunuz?
Normalde bir yılda bitebilecek proje fakat araya inşaat yasağı girecek. 2017 Mayıs ayı gibi tamamının bitmesini planlıyoruz. Bir adayı bu yıl bitiriyoruz. İkinci adanın da kaba inşaatı tamamlanacak.
Kentsel dönüşümle ilgili bir bölüm açalım ister misiniz?
Açalım. Kentsel dönüşüme pek fazla ısınamadığımızı söyleyebilirim. Birçok teklif geliyor fakat biz biraz da çekimser kalıp özellikle site / apartman tarafından yetkilendirilmiş kişilerin talebi olursa değerlendiriyoruz. Konuya biraz ısınmak için Yıldırmada bir eski bina satın aldık ve kentsel dönüşüme tabi tutacağız.
Emsal artışıyla ilgili ne düşünüyorsunuz?
Büyükşehir Belediyesinin 0.50 emsal artışı çok önemli ki o olmasa bu işin oluru yok.
Yeni tip imar yönetmeliği ertelendi. Bununla ilgili ne düşünüyorsunuz?
Yönetmelik kararının biraz aceleyle alındığı pek değerlendirilmediği görülüyor. Bu yüzden de sürekli erteleniyor. Kalıcı düzgün bir imar yönetmeliğinin gelmesi gerekiyor. Bir ülkenin doğusu, batısı, güneyi, kuzeyi aynı imar yönetmeliğiyle imar edilemez. Yoksa şehirlerin gerçeklerine uymayan binalar yapılmaya başlar. Bu ertelemelerin, bu yanlışlar görüldüğünden yapıldığını zannediyorum.
1 Kasım sonuçlarının sektör için bir moral olduğunu söyleyebilir miyiz?
Tabii ciddi bir moral var. 1 Kasım’dan sonra belki de bizler projelerimizi azaltma yoluna gidecektik. O zaman da ayrı bir planlama oluşacaktı ama şu anda projelerin hiçbiri hız kesmeyecek ve çoğalarak devam edecek. Biz kendi özelimizde böyle devam etmeyi düşünüyoruz.
Değerli paylaşımınız için teşekkür ederiz.
Ben teşekkür ederim.
Yeni Dönem ek