Kira sözleşmesi, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme olarak tanımlanıyor.
Bu sözleşme, süreli olarak yapılabildiği gibi belirli bir süre olmadan da yapılabiliyor. Kira döneminin yenilenmesi halinde kira ücreti de yenileniyor.
Kanunen kira sözleşmelerinde kira bedelinin belirlenmesi dışında, kiracı aleyhine değişiklik yapılmıyor.Peki kira artışında hangi enflasyon oranı alınır? diyorsanız işte yanıtı..
Kiracı ve ev sahibi arasında bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirleniyor.
Kiracılık hukukunun düzenlendiği Borçlar Kanununda hangi üretici fiyat endeksi oranının alınacağı açıklanmıyor. Ancak Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yapılan bilgilendirme gereğince üretici fiyat endeksi oranlarından bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranında artış yapılması gerekiyor.
Ancak kanunda yapılan düzenlemeler gereğince bu kural yalnız meskenlerde geçerli oluyor.İşyerileri için bu kural 2020 tarihine kadar uygulanmıyor.
Kira artışı neye göre yapılmalı?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com
Bir yanıt bırakın