Emlak vergisi ödemelerinden önce belediyeye bildirim verilmesi gerekiyor. Bildirimlerin satın alımın gerçekleştiği senenin sonuna kadar yapılması gerekiyor.Peki emlak bildirimi zamanında yapılmazsa ne olur? diyorsanız işte yanıtı…
Emlak Vergisi her yıl Mart,Nisan,Mayıs ve Kasım ayında olmak üzere iki taksitte ödeniyor. 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanununa göre bina ve arazilerden alınan emlak vergilerinden sıfır oranlı faydalanmak mümkün oluyor.
Ssk, bağkur ve emekli sandığından emekli olan ve başka geliri olmayanlar ile bunların dul ve yetimleri, Emekli olmayan başka yerden de geliri olmayan işsizler ve ev hanımları, Engelli vatandaşlarımız, Şehitlerin dul ve yetimleri ve gaziler Türkiye sınırları içinde 200 metrekare altında tek konutu bulunması halinde emlak vergisinden sorumlu tutulmuyor.
Emlak vergisinde muaf olmayanların her sene belirlenen zamanlarda vergilerini ödemeleri gerekiyor.Emlak vergisi ödemesinin yapılabilmesi için ilk olarak kişinin taşınmazın bulunduğu belediyeye bildirim vermesi gerekiyor. Peki emlak bildirimi zamanında yapılmazsa ne olur? diyorsanız işte yanıtı…
Bildirimde bulunmak için Tapu belgesi,kimlik fotokopisi ve vergi numarası ile birlikte taşınmaz malın bulunduğu Emlak servisine müracaat edilmesi gerekiyor. Vergi dairesinde tapu alış tarihi ve satıcının bildirimde bulunup bulunmadığını göz önüne alarak gerekli işlemi yapıyor. Eğer cezai durum sözkonusu ise ….’nun 376. md. Göre dilekçe verilerek ceza indiriminden yararlanılabiliyor.
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com