Uluslararası ulaşım projelerine ev sahipliği yapan Samsun, Lojistik Köy Projesi ile bölgesel avantajlarını artırmaya hazırlanıyor. Yapımı devam eden projenin hayata geçmesiyle Samsun, bölgenin ekonomik ve sosyal kalkınmasında önemli yer tutan lojistik sektörünün merkezi haline gelecek.
Türkiye’de 4 ulaşım imkanının tümünün bulunduğu az sayıdaki şehirden biri olan Samsun, ülkenin kuzeye açılan kapısı iddiasını Lojistik Köy Projesi ile pekiştirecek. Orta Doğu, Orta Asya ve Kafkas ülkelerinde yaşayan yaklaşık 400 milyon insan için de ithalat ve ihracat kapısı olma potansiyelini barındıran, Çarşamba ve Bafra gibi iki önemli verimli tarım ovası ile 5 tane organize sanayi bölgesinde üretim kapasitesini artıran Samsun, Avrupa-Kafkasya-Asya Ulaşım Koridoru (Traceca), Viking Treni Projesi ve Kavkaz Tren Feri Projesi gibi önemli uluslararası projelerine ev sahipliği yapıyor. Sağlık, eğitim ve turizmde güçlü alt yapısı ve avantajlarıyla günden güne büyüyen Karadeniz’in incisi, Lojistik Köy Projesi ile de ülkedeki önemini artırıyor.
EKONOMİK AKTÖRLER İŞİN İÇİNDE
Samsun Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi’nin öncülüğü, Tekkeköy Belediyesi, Ticaret ve Sanayi Odası, Ticaret Borsası, Merkez Organize Sanayi Bölgesi ve Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı’nın da işbirliği destekleriyle Tekkeköy ilçesi Aşağıçinik Mahallesi’nde 672 dönümlük alanda yapımı devam eden proje, AB- Türkiye ortak mali desteği ile 45 milyon avroya mal olacak. Samsun’u uluslararası bir lojistik merkez yapmayı amaçlayan proje, bölgede yer alan firmalara lojistik depo imkânı sağlayarak, bölgesel rekabet edebilirliğini de destekleyecek.
İhracat, ithalat ve lojistikte Marmara Bölgesi’ndeki liman, arazi ve trafik tıkanıklığının çözümü noktasında alternatif olacak Samsun Lojistik Köy Projesi ile başta girişimciler olmak üzere toptancılar, tüccarlar, esnaf ve KOBİ’ler, depolama tesisleri, yükleme boşaltma alanları, tır parkı, konteyner parkı, demiryolu hattı ve müştemilatı, kamu ve sosyal tesis alanları ve depolar, perakende akaryakıt satış istasyonundan yararlanacak.
Kiralık prefabrik depoların da yer aldığı köydeki bu hizmetler sayesinde bölgedeki KOBİ’ler katma değerlerini ve dağıtım sektöründeki teknolojilerini güçlendirerek rekabet edebilirliklerini artıracak. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen Rekabetçi Sektörler Programı tarafından desteklenen Samsun Lojistik Köy Projesi ile bölgedeki Türk KOBİ’lerinin de katma değerlerini ve dağıtım sektöründeki teknoloji temellerini güçlendirerek rekabet edebilirliğini artırmalarına katkı sağlayacak.
BAŞKAN YILMAZ: “REKABET EDİLEBİLİRLİK ARTACAK”
2017 yılında tamamlanacak Samsun Lojistik Merkezi Projesi’nin ülke, bölge ve kent ekonomisine vereceği katkı ile ilgili değerlendirmede bulunan Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, projenin Samsun’un sahip olduğu bölgesel avantajlarının önemini artıracağını söyledi. Lojistik köyün, bölgede operasyonlara başlama isteğindeki firmalara lojistik depo imkanlarını sağlayıp hedef bölgelerde rekabet edebilirliklerini geliştirme imkanı sağlayacağını ifade eden Başkan Yılmaz, “Bu, ‘kuru-liman’ tipi bir yatırımdır. Samsun-Ordu karayolu doğu-batı yönünde ana bağlantı yolu olup, aynı zamanda Samsun’u Ankara’ya bağlayan anayoldur. Samsun-Çarşamba demiryolu hattı, Lojistik Merkezi’nin yanından geçmektedir. Dolayısıyla bu proje, kent ekonomisinin yanında bölge ve ülke ekonomisi için de çok önemli. İnşallah yapımı tamamlandığında oluşacak canlılık, bütün sektörleri olumlu etkileyecektir” dedi.
Samsun’un topyekun kalkınması için sahip olunan bölgesel avantajları en iyi şekilde kullanması gerektiğinin altını çizen Başkan Yılmaz, “Bu bölgesel avantajları İstanbul, Bursa, Kocaeli hatta Sakarya kullanıyor. Türkiye’nin bütün kaynakları Marmara Havzası’nda üretiliyor, bütün iktisadi faaliyet burada yükseliyor. Bir yerde böylesine bir sinerji yükselmiyorsa kalkınma ve gelişme hızı yavaş ilerliyor. Bölgesel avantajlar bakımından büyük zenginliklere sahip bir bölgede yaşıyoruz. Ama ülke ekonomisine topyekun katkı verecek büyük iktisadi ve katma değer üreten bir şehir olamıyoruz. Bundan dolayı zorlanıyoruz. İhmal edip atlamazsak bazı yatırımları, Samsun’a çekip takviye ettiğimiz taktirde Marmara, Ege ve Akdeniz havzasına benzer şekilde bir fırsat yakalayabiliriz. Lojistik Köy de büyük bir fırsat olacak. Bunun yanında Türkiye, Marmara, Ege, Akdeniz, İskenderun havzasına sığmayacak ölçüde büyük bir ekonomi hedefliyor. Bu ekonominin kapsama alanına ister istemez Karadeniz Havzası da girecek. Bu havzada üretime dayalı tesisler mutlaka yer alacak. Samsun da gerek lojistik gerekse diğer avantajlarıyla buna hazır bir şehir haline geliyor” ifadelerini kullandı.
Hürriyet Yerel