Kütahyalı Erden Grup güneş enerji santralini hayata geçirdi!

kobi

İç Anadolu’nun en büyük güneş tarlalarından birini Kütahyalı KOBİ Erden Grup hayata geçirdi. Şehrin ilk güneş enerji santrali 10 bin eve elektrik ulaştıracak. Bu alanda 100 milyon liralık yatırım hedefleyen şirket, farklı illere de yatırım planlıyor
Son dönemin cazip yatırım alanları arasında gösterilen güneş enerjisinde KOBİ’ler gaza bastı. Devlet teşviklerinin rüzgârını da arkasına alan girişimciler, pek çok ilde devasa güneş tarlaları kuruyor. Son olarak Kütahyalı Erden Grup, şehrin ilk güneş enerji santralini hayata geçirdi. 10 bin haneye elektrik sağlayacak olan şirketin hedefinde ise İç Anadolu Bölgesi’nde büyümek var. Enerji yatırımlarına 100 milyon lira ayıran şirketin radarına aldığı ilk il Niğde oldu. Firma, Ar-Ge yatırımlarına da ağırlık verecek.

İSTİKRARDAN CESARET ALDI
Aile şirketi olan Erden Grup’ta Yönetim Kurulu Üyeleri Derya Erden Çerkeş ve Necdet Erden bayrağı taşıyor. Her yıl bir yatırım kararı aldıklarını söyleyen Necdet Erden, “Buradan hareketle sektör arayışına girdik. Türkiye’de enerjide yatırıma ihtiyaç olduğu için güneş enerjisine yöneldik” dedi. Kütahya’da yenilenebilir enerji alanında çok yönlü bir Ar-Ge çalışması başlattıklarını da anlatan Erden, “Fiili üretime başladık. Seçimlerin ardından oluşan istikrar ortamı nedeniyle 2023 hedeflerimizi 2019’a kadar hayata geçireceğiz” diye konuştu.

250 MEGAVATI AŞTI
Ekim 2015 sonu itibarıyla Türkiye’de güneş enerjisine dayalı elektrik üretim tesislerinin toplam kurulu gücü 250 megavatı aştı. Halen 600 megavatlık güneş enerjisi için lisans verme süreci devam ediyor. Yenilenebilir enerji yatırımları için bugüne kadar yaklaşık 8 bin 500 lisanssız başvuru yapıldı. Bunların yüzde 80’i güneş, yüzde 20’si ise rüzgâr enerjisini içeriyor. Önümüzdeki dönemde de sektörün potansiyelinin yüksek olması nedeniyle lisanssız yatırımlarda daha hızlı bir artış bekleniyor. Sektöre yabancı ilgisi de her geçen gün artarak devam ediyor.

İNOVASYON TURU

TEŞVİK

Üniversiteli girişimciye 100 bin lira destek geldi
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na bağlı Teknogirişim sermaye destekleri çok kapsamlı fırsatlar sunuyor. Destekler üniversite ve yüksek lisans öğrencilerini kapsıyor. Halihazırda uygulanan programla, teknogirişimcilere iş fikirlerinin ticarileşmesi için eğitim, iş rehberi ve 100 bin lira sermaye desteği veriliyor. Ayrıca bazı bölgelerde laboratuvar ve işyeri desteği de söz konusu. Bugüne kadar bin 800’den fazla girişimci bu fırsattan yararlandı. Böylece üniversiteler patron yetiştiren fabrikalara dönüştü.

GİRİŞİM

Türk Telekom ile Teradata’dan akademi işbirliği
Türk Telekom Akademi, Teradata ile Veri Ambarı ve Analitiği Programı’na imza attı. İşbirliği ile İş Zekası ve Veri Ambarı birimlerinde çalışan uzmanların ortak bilgi ve deneyim düzeyine sahip olmaları sağlanacak. Teradata ile 2012’de çalışmaya başlayan Türk Telekom Grubu, bugüne kadar birçok dönüşüm projesini hayata geçirdi. Türk Telekom Akademi ve Yetenek Yönetimi Direktörü Saynur Önen, çalışanlara yatırımın, stratejik olarak odaklandıkları en önemli alanlar arasında yer aldığına dikkat çekti.

YATIRIM

Alman Boehringer Ar-Ge’ye 11 milyar euro bütçe ayırdı
Türkiye’de de yatırımları bulunan Alman ilaç devi Boehringer Ingelheim, yeni Ar-Ge stratejisi kapsamında beş yıllık bir yatırım programı başlatıyor. Berlin’deki basın toplantısında açıklanan yeni Ar-Ge programı kapsamında önümüzdeki 5 yılda 11 milyar euro yatırım yapılacak. Toplam yatırımın 5 milyar eurosunun klinik-öncesi Ar-Ge’ye, 1.5 milyarının ise şirket dışı ortaklarla işbirliğine harcanması planlanıyor. Boehringer Ingelheim, yeni Ar-Ge programıyla yeni jenerasyon tıbbi yenilikler geliştirmeyi, rekabetçi konumunu korumayı ve geleceğe yönelik bilimi daha da güçlendirmeyi hedefliyor. Yeni strateji aynı zamanda Boehringer Ingelheim’ın yeni ilaçların keşfindeki deneyim ve kapasitesini, şirket dışı işbirlikleriyle genişletmeyi içeriyor.
Sabah