Türkiye’de İngiliz Ticaret Odası ve Aconex işbirliği ile Türkiye’de inşaat sektörünün doküman yönetiminde yenilikçi teknolojik platformlar hakkında bir panel gerçekleştirildi. İngiliz ve Avustralya ortaklığındaki proje yönetim şirketi olan Aconex aynı zamanda Odanın da üyesi olarak, İngiliz Konsolosluğunda düzenlenen panele ev sahipliği yaptı. Açılış konuşmalarında Avustralya Başkonsolosu Lino Strangis ve Birleşik Krallık Başkonsolos Yardımcısı ve (UKTI) Ticaret ve Yatırım Bölümü Başkanı Neil Floyd’un yer aldığı paneli Aconex Türkiye Yöneticisi Ozan Küçük yönetti.
Panelde İstanbul’da devam etmekte olan önemli projelerden temsilciler doküman yönetim sisteminden nasıl yararlandıklarını anlattılar. Anadolu Gayrimenkul Kartal Projesi’nde, OHL Marmaray Projesi’nde ve Yapı Merkezi de Avrasya Tüneli Projesi’nde bulut tabanlı sistemden faydalanarak iş süreçlerini daha güvenli, verimli ve hızlı geliştirdiklerini belirttiler. Bulut tabanlı online ve mobil platformu kullanılarak, projelerin başından sonuna kadar başarı ile yürütülmesinin teknik detayları ele alındı. Ozan Küçük paneldeki konuşmasında, inşaat projelerinde günlerce sürebilecek işlerin, bu platform sayesinde kısa sürede, üstelik kağıt işleriyle uğraşılmadığı için hata payı çok daha az olarak gerçekleştiğini vurguladı.
Aconex’in sunduğu bulut tabanlı yazılım sistemi, her çaptaki inşaat projeleri için daha sağlıklı ve verimli bilgi kontrolü sağlayan bir yönetim platformu. İş dünyasındaki pek çok yenilikçi, dijital uygulama gibi bu doküman yönetim sistemi de hem bütçeden hem de zamandan tasarruf sağlıyor.
Hem webden hem de mobil cihazlardan kullanılabilen uygulamaları sayesinde, İnşaat sahasında bile yapılan işle ilgili çizimlere ve yazışmalara kolay erişim, farklı revizyonlar arasındaki değişiklikleri hemen görebilmek, anında çizimler üzerinde ayrıntılı notlar alabilmek ve bunları merkez ofise gitmeden ilgili kişiler ve firmalar ile paylaşabilmek için sunduğu çözümlerle var olan süreçler çok daha kolay hale geliyor. Mobil uygulama aracılığıyla saha incelemesi sırasında tüm bilgiler sisteme giriliyor, merkeze ve taşeronlara otomatik olarak iletiliyor. Böylece anlık olarak şantiyede ne kadar hatalı iş olduğu, bunların kaçının taşeronlar tarafından düzeltildiği ve kaçının düzeltilmeyi beklediği takip edilebiliyor.
Firmalara sınırsız eğitim desteği ile her seviyedeki çalışanın sistemi rahatça kullanabilmesine imkan sağlanan bu sistemin hazır hale getirilmesi, projenin büyüklüğüne göre 3-5 haftalık kısa bir zamanda oluyor. Sisteme girilen verilerin, hazırlanan raporların kaybolması ve silinmesi söz konusu değil. Bu ayırt edici özellik, doküman sisteminin ihtilafa düşüldüğünde sağlama yapılmasına ya da gerektiğinde yasal kanıt olarak kullanılabilmesine imkan tanıyor.
Aconex’in Türkiye yapılanması ve faaliyetlerini geliştirmesi konusunda Türkiye’de İngiliz Ticaret Odası ve Birleşik Krallık Ticaret ve Yatırım Ajansı (UKTI) sağladıkları desteği sürdürmeye devam ediyor. Bu sistem ile birlikte Türkiye inşaat sektörünün kalkınmasına da katkıda bulunuyorlar.
Son An