Milli Parklar Kanununun 2 nci maddesinde tarif edilen tabiat parçaları, Milli Parklar, Tabiat Parkı, Tabiat Anıtı ve Tabiatı Koruma Alanı olarak ifade ediliyor. Peki, milli parklar tespiti nasıl yapılır?
Milli parklar tespiti nasıl yapılır?
2873 sayılı Milli Parklar Kanununun 2 nci maddesinde tarif edilen tabiat parçaları, Milli Parklar, Tabiat Parkı, Tabiat Anıtı ve Tabiatı Koruma Alanı olarak ifade ediliyor.
Milli parkların tespitinin nasıl yapılacağı, milli park olma kriterleri ile bu alanlarda uygulanacak imar planları hakkında usul ve esaslar yönetmelikler ile açıklanıyor. Peki, milli parklar tespiti nasıl yapılır?
Tayin ve Tesbit
Milli Park, tabiat parkı, tabiat anıtı ve tabiatı koruma alanları Kanunun 3 üncü maddesinde açıklanan esaslara göre tayin ve tesbit edilen yer ve yörelere dair uygulama statüleri ve sınırları mahallen duyurulur.
Orman İçi Dinlenme Yeri Kriterlerine sahip olduğu tesbit edilen sahalar;
2896 sayılı Kanunla değişik 6831 sayılı Orman Kanununun 25 inci maddesi hükümlerine göre, Genel Müdürlüğün onayı ile orman içi dinlenme yeri olarak belirlenir.
Milli Park olarak ayrılacak yerlerde;
1 – Tabii ve kültürel kaynak değeri ile rekreasyonel potansiyeli, milli ve milletlerarası seviyede özellik ve önem taşımalıdır.
2 – Kaynak değerleri, gelecek nesillerin miras olarak devralacakları ve sahip olmaktan gurur duyacakları seviyede önemli olmalıdır.
3 – Kaynak değerleri tahrip olmamış veya teknik ve idari müdahalelerle ıslah edilebilir durumda olmalıdır.
4 – Saha büyüklüğü, kaynak değerleri kesafeti yönünden, özel haller ve adalar dışında, en az 1000 hektar olmalı ve bu alan bütünüyle koruma ağırlıklı zonlardan meydana gelmelidir. İdari ve turistik amaçlı geliştirme alanları bu asgari saha büyüklüğünün dışındadır.
Milli parklar yönetmeliği!
Işıl Seren KESKİN/Emlaktagundem.com