Ortaklığın giderilmesi davası hangi mahkemede açılır?

Ortaklığın giderilmesi davası hangi mahkemede açılır

Ortaklığın giderilmesi, davası hisseli gayrimenkuller için hissedarlar tarafından açılıyor. Peki ortaklığın giderilmesi davası hangi mahkemede açılır? diyorsanız işte yanıtı…

İzale-i şuyu davası olarakta bilinen ortaklığın giderilmesi davası hisseli taşınmaz mallar için hissedarlar tarafından açılıyor.Bu davada dava açma hakkı paydaşlara ait oluyor.

Türk Medeni Kanun esasları gereğince paydaşlardan her biri malın paylaşılmasını isteyebiliyor. Bu maddeye göre ortaklığın giderilmesi davası açabilecek kişiler taşınmaz malın paydaşı olan kişiler oluyor.

Söz konusu davayı paydaşlardan her biri ayrı ayrı açabileceği gibi birden fazla paydaş diğer paydaşlara karşı da açabilir. Davanın davalısı ise diğer paydaşlar oluyor. Davalı durumunda olan paydaşların da davacılar gibi taşınmazdaki ortaklığın ne şekilde giderilmesi gerektiğine ilişkin talepte bulunabiliyor.Peki ortaklığın giderilmesi davası hangi mahkemede açılır? diyorsanız işte yanıtı…

Hakkında ortaklığın giderilmesi davası açılacak olan gayrimenkul hangi il ya da ilçe sınırlarında ise o yer sulh hukuk mahkemesi görevli oluyor.

Ortaklığın giderilmesi davası, Hukuk Muhakemeleri Kanunun 316. Maddesinin d bendine göre “basit yargılama usulü” ile görülecek davaların arasında bulunuyor.

Ortaklığın giderilmesi davası açılamayacak haller nelerdir?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com