Kentsel dönüşüm yıkım sürecinde maliklerinin arsa paylarının oranına göre en az 2/3 çoğunluğu ile bina ortak karar protokol hazırlanıyor. İşte bina ortak karar protokolü örneği..
Bina ortak karar protokolü örneği!
Kentsel dönüşümde riskli alanlarda yer alan yapılar ile riskli olarak tespit edilen yapılar yıkılarak yerine yeni binalar inşa ediliyor. Zemin yapısı veya üzerindeki yapılaşma sebebiyle can ve mal kaybına yol açma riski taşıyan, Bakanlık veya İdare tarafından Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının görüşü de alınarak belirlenen ve Bakanlığın teklifi üzerine Bakanlar Kurulunca kararlaştırılan alan riskli alan olarak tanımlanıyor.
Riskli yapı ise; Riskli alan içinde veya dışında olup ekonomik ömrünü tamamlamış olan ya da yıkılma veya ağır hasar görme riski taşıdığı ilmî ve teknik verilere dayanılarak tespit edilen yapıyı veya yapılara deniyor.
Kentsel dönüşüm yıkım sürecinde maliklerinin arsa paylarının oranına göre en az 2/3 çoğunluğu ile bina ortak karar protokol hazırlanıyor.
Bina ortak karar protokolü mutlaka bu konunun uzmanları tarafından hazırlanabiliyor. Peki, bina ortak karar protokolü nasıl yapılır? Bina ortak karar protokolünde hangi maddelere yer verilir?
Bina ortak karar protokolü maddeleri:
– Kesinleşen bina yıkımının nasıl gerçekleştirileceği,
– Yeni yapılacak binanın hisse paylaşımının nasıl yapılacağı,
– Yüklenici firma ile hangi şartlarda anlaşma yapıldığı,
– İnşaatın yapımı için Bakanlık onayının alınması,
– Kentsel dönüşüm kredisinin kullanılıp kullanılmayacağı ya da hangi şartlarda kullanılacağı.
Protokol kapsamında ileride oluşabilecek riskleri ortadan kaldırmak için açık ve net bir şekilde alınan kararlara yer verilmesi gerekiyor.
Bu protokolün İstanbul, İzmir ve Bursa’da Altyapı ve Kentsel Dönüşüm İl Müdürlüklerine diğer illerde ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Müdürlüklerine onaylatılıyor.
Bina ortak karar protokolü dilekçe örneği!
Işıl Seren KESKİN/Emlaktagundem.com
Bir yanıt bırakın