İntifa hakkının tapuya tescili nasıl olur?

intifa hakkının tapuya tescili nasıl olur
Kullanım hakkı bir diğer ifade ile intifa hakkı,taşınmaz bir malın veya bir hakkın kullanım hakkının bir başkasına devredilmesi ile söz konusu oluyor.

Şahısla özel bir hak olan intifa hakkı devredilemiyor, mirasla geçemiyor. Gerçek kişilerde en geç kişinin ölümü ile tüzel kişilerde en geç 100 senenin dolması ile son buluyor.

İntifa hakkı tanıyan malik, taşınmazı üzerinde sahip olduğu kullanma ve yararlanma yetkilerinden mahrum kaldığı için geride kalan mülkiyete kuru mülkiyet adı da veriliyor. Bu düzenlemenin amacı zamanla piyasadaki bütün mülkiyetlerin kuru mülkiyet durumuba gelmesini önlemek olarak ifade ediliyor.

Sigorta ve kamulaştırma gibi durumlarda intifa hakkı, hakkın konusu yerine geçen karşılık üzerinde devam ediyor.Peki intifa hakkının tapuya tescili nasıl olur?

İntifa hakkı irtifa hakları sütununa Tapu Sicil Tüzüğünün 30. maddesine istinaden a, b, c gibi bir harf altında mükellefiyet anlamına gelen (M) harfi yazıldıktan sonra tarih ve yevmiyeyi içerecek şekilde tescil ediliyor. Bu tescilde, hak sahibinin, adı soyadı, baba adı ve hakkın varsa süresi ile hakkın türünün intifa hakkı olduğu belirtiliyor.

Örnek: a- M: İntifa hakkı on yıl süreyle Hüseyin oğlu Ahmet Hakan
KESİMOĞLU’ na aittir. 27.9.1999 – 2957 yevmiye.

İntifa hakkı sahibi ölürse ne olur?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*