Türk müteahhitler, Ocak-Haziran döneminde Rusya’da 1,8 milyar dolarlık proje üstlendi. 2010-2014 yıllarında Türkiye ile Rusya arasındaki dış ticaret hacmi yüzde 17,3 artarak 26,6 milyar dolardan 31,2 milyar dolara yükseldi.
AA muhabirinin derlediği bilgilere göre beş yıllık süreçteki ilerlemeye karşın Rusya’da yaşanan ekonomik kriz son 1 yıllık süreçte iki ülke arasındaki ticari ilişkilere olumsuz yansıdı. Buna göre geçen yılın 8 ayında 21,3 milyar dolar olarak gerçekleşen dış ticaret hacmi yıllık bazda yüzde 21 daraldı ve bu yılın 8 ayında 16,8 milyar dolar olarak hesaplandı.
İTHALATTA ENERJİ, İHRACATTA MEYVE ZİRVEDE
Sektörler açısından bakıldığında Rusya’dan yapılan ithalatta enerji ön plana çıkarken, ihracatta ise yaş meyve ve sebze zirvede yer alıyor.
Bu yılın Ocak-Ağustos döneminde Rusya’dan gerçekleştirilen 14,4 milyar dolarlık ithalatın 9,1 milyar dolarını enerji sektörü üzerinden yapıldı. Böylece enerji ithalatı, bu ülkeden yapılan toplam ithalatın yüzde 63,2’sini oluşturdu. Demir-Çelik de 2 milyar dolarla ithalatta ön plana çıkan diğer sektör oldu.
İhracat açısından bakıldığında ise bu yılın 8 aylık döneminde elde edilen 2,4 milyar dolarlık ihracat gelirinin, 550,5 milyon dolarlık kısmı yaş meyve ve sebze satışından sağlandı.
Türkiye ile Rusya arasındaki ticari ilişkilerde Türk müteahhitlik firmaların bu ülkedeki yatırımları da önemli yer tutuyor.
İlk kez 1988 yılında giriş yapılan Rusya pazarında bu zamana kadar bin 920’nin üzerinde proje üstlenilirken, söz konusu projelerin toplam bedeli yaklaşık 61,3 milyar dolar olarak hesaplandı. Böylece Rusya, yüzde 19,6’lık pay ile yurtdışında en fazla proje üstlenilen ülke oldu.
Geçen yılın verileri değerlendirildiğinde Türk firmaları 2014 yılında Rusya’da toplam 3,9 milyar doları aşan 47 proje üstlendi. Bu yılın ilk 6 ayında üstlenilen 6 projenin toplam tutarı 1,8 milyar doları aştı.
TÜRK İNŞAATÇISINA DÜNYA KUPASI FIRSATI
Bu zamana kadar üstlenilen projeler arasında kentsel altyapı, arıtma ve boru hatlarının yanı sıra enerji hatları, enerji santralleri, petro-kimya, endüstriyel ve depolama tesisleri gibi çeşitli sanayi projeleri; yol, köprü, tünel ve havaalanı gibi çeşitli ulaşım projeleri; konut, iş merkezi, idari bina, askeri, sağlık, turizm, sosyal ve kültürel alandaki tesisler gibi çeşitli projeleri ön plana çıktı.
Ayrıca Rusya’nın FIFA 2018 Dünya Kupası’na ev sahipliği yapacak olması nedeniyle maçların oynanacağı 13 şehirdeki hazırlıklar, inşaat firmaları açısından önemli bir fırsat olarak değerlendiriliyor. Dünya Kupası nedeniyle gerçekleştirilmesi gereken altyapı yatırımlarının 50 milyar doları aşması bekleniyor.
AA
Bir yanıt bırakın