Türkiye’de, 1 Kasım seçimlerinden çıkan olumlu tablonun kentsel dönüşüm projelerini hızlandırması bekleniyor. Milyonlarca binanın yeniden yapılacağı Türkiye’de, 1 Kasım seçimlerinden çıkan olumlu tablonun kentsel dönüşüm projelerini hızlandıracak.
Türkiye genelinde 2 milyon kişiyi etkileyen kentsel dönüşüm tüm hızıyla sürüyor. Marmara Bölgesi başta olmak üzere ülke genelinde 2023’e kadar 6.5 milyon riskli yapının dönüştürülmesi hedeflenirken, son iki yılda riskli ilan edilen 150’nin üzerinde alanda proje çalışmaları başlatıldı. Gelecek 2 yılda bu bölgelerde yürütülen projelerin tamamlanması öngörülüyor. Bu güne kadar kentsel dönüşüm için 1.5 milyar lira para harcanırken, hak sahiplerine kira yardımı ve kredi faiz desteği gibi kolaylıklar sunuluyor. Genel seçimler sonucu ortaya çıkan tek başına iktidarın pozitif etkisinin kentsel dönüşümü daha da hızlandırması bekleniyor.
2012 sonlarında başlayarak hızla ilerleyen kentsel dönüşüm sürecinde şu ana kadar sadece İstanbul ili içerisinden 17 ilçede toplam 40 adet riskli alan tespit edildi. Bu alanların toplamı yaklaşık olarak 11 milyon m2’yi kapsıyor. Toplam il yüzölçümünün yüzde 0.2’si oluşturan riskli alanlara ilçeler bazında bakıldığında ise, en riskli alanların yüzde 36’sının Gaziosmanpaşa ilçesinde yer aldığı görülüyor. Riskli alan ilan edilen bölgelerin genellikle yüksek oranda sağlıksız yapı stokuna sahip ve kent merkezine kolaylıkla erişebilecek ulaşım bağlantılarına sahip olduğu dikkat çekiyor. Yine İstanbul’da, deprem riski kaynaklı dönüştürme ihtiyacının 377 bin 97, kentsel yenileme kaynaklı dönüştürme ihtiyacının ise 493 bin 532 bağımsız birim alan olduğu görülüyor. Son iki yılda hak sahiplerine 500 milyon liranın üstünde kira yardımı yapılırken, 6.5 milyon yapının dönüşümü sağlandığında yıllık bazda 3 milyar liranın üzerinde enerji tasarrufu sağlanması bekleniyor.
Türkiye Gazetesi
Bir yanıt bırakın