Sebepsiz zenginleşme davası, haklı bir sebep olmaksızın, bir başkasının malvarlığından veya emeğinden zenginleşen kimselere karşı açılıyor. Peki, sebepsiz zenginleşme davası şartları nelerdir?
Sebepsiz zenginleşme davası şartları nelerdir?
Sebepsiz zenginleşme davası, haklı bir sebep olmaksızın, bir başkasının malvarlığından veya emeğinden zenginleşen kimselere karşı açılıyor.
Bu kimseler bu şekilde edindikleri zenginleşmeyi geri vermekle yükümlü oluyor. Bu yükümlülük, özellikle zenginleşmenin geçerli olmayan veya gerçekleşmemiş ya da sona ermiş bir sebebe dayanması durumunda doğmuş olur.
Peki, Sebepsiz zenginleşme davası şartları nelerdir? Sebepsiz zenginleşme davası nasıl açılır?
Sebepsiz zenginleşme davası bir dilekçe ile Asliye Hukuk Mahkemesi’ne müracaat edilerek açılabiliyor.
Borçlanmadığı edimi kendi isteğiyle yerine getiren kimse, bunu ancak, kendisini borçlu sanarak yerine getirdiğini ispat ederse geri isteyebilir.
Zamanaşımına uğramış bir borcun ifasından veya ahlaki bir ödevin yerine getirilmiş olmasından kaynaklanan zenginleşmeler geri istenemez.
Borç olmadığı hâlde ödenmiş olan edimin geri istenmesine ilişkin diğer kanun hükümleri saklıdır.
Zenginleşenin yükümlülüğü
Sebepsiz zenginleşen, zenginleşmenin geri istenmesi sırasında elinden çıkmış olduğunu ispat ettiği kısmın dışında kalanı geri vermekle yükümlüdür.
Zenginleşen, zenginleşmeyi iyiniyetli olmaksızın elden çıkarmışsa veya elden çıkarırken ileride geri vermek zorunda kalabileceğini hesaba katması gerekiyorsa, zenginleşmenin tamamını geri vermekle yükümlüdür.
Işıl Seren KESKİN/Emlaktagundem.com
Bir yanıt bırakın