Ev sahibi kirayı ne kadar artırabilir?

Ev sahibi kirayı ne kadar artırabilir

Ev sahibi ve kiracı arasında yapılan sözleşmenin yenilenmesi halinde kirada artış yapılıyor. Peki ev sahibi kirayı ne kadar artırabilir? diyorsanız işte yanıtı…

Taşınmaz mal kiralamalarında taraflar arasında senelik kira sözleşmesi yapılıyor. Sürenin yenilenmesi durumunda kira bedeline de yıllık artış yapılıyor.Peki ev sahibi kirayı ne kadar artırabilir? diyorsanız işte yanıtı…

Kira artışı hesaplamaları ev ve işyerlerinde farklı şekilde yapılıyor. Ev kiralamalarında dönemin üretici fiyat endeksine göre yapılıyor.

Yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerli oluyor. Bu kural sadece ev kiralamalarında uygulanıyor. Peki Kasım ayında kiralar ne kadar artacak?

3 Kasım 2015 tarihinde açıklanan verilere göre Yurt içi üretici fiyat endeksi aylık %0,20 düştü.

Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2015 yılı Ekim ayında bir önceki aya göre %0,20 düşüş, bir önceki yılın Aralık ayına göre %7,59 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %5,74 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %5,58 artış gösterdi.

Buna göre ev sahibi kiracıya Kasım ayında yüzde 5,74 oranında zam yapabilecek.

2015 Kasım kira zammı hesaplama formülü!

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*