1 Kasım seçimlerinden Ak Parti’nin iktidar olarak çıkması mega projeleri hızlandrıcak. Ak Parti’nin seçim beyannamesinde İstanbul 3. havalimanı, Körfez Geçiş Köprüsü, Kuzey Marmara Otoyolu, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Avrasya Tüneli’nin de aralarında bulunduğu çok sayıda projenin tamamlanması yer aldı. Bu projelerden bazıları şöyle:
İhale aşamasına gelen 3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli’nde projenin uzunluğu 6,5 kilometre olacak.Hasdal-Ümraniye-Çamlık arası seyahat süresi 14 dakikaya inecek. İncirli-Söğütlüçeşme arası 6 bin 500 metrelik tünelden 40 dakikada geçilecek.
Lapseki-Gelibolu arasında yapılması planlanan Çanakkale Boğaz Köprüsünün ihalesine çıkılacak. İstanbul üzerindeki yükü alıp, Çanakkale üzerinden Avrupa’ya taşıyacak köprü, 2 bin 23 metre orta açıklık, toplam 3 bin 623 metre uzunluğuyla dünyanın en uzun asma köprüsü olacak.
Tarihi İpek Yolu’nu canlandıracak ve ülkeler arası ekonomik, kültürel işbirliğinin geliştirilmesini hedefleyen Kars-Bakü-Tiflis Demiryolu Hattı tamamlanacak.
Uzaya gönderilen Türksat 4B’nin ardından Türksat 5A ve 5B uyduları için de 3 ay içinde ihaleye çıkılması planlanıyor. Türksat 5A televizyon yayıncılığı ve veri haberleşmesi hizmetleri verecek.Türkiye’nin ilk yerli uydusu ve 2019’da fırlatılması planlanan Türksat 6A için de çalışmalar başladı.
İhalesi yapılan 4,5G’ye 1 Nisan 2016 itibarıyla geçilmesi hedefleniyor. Yerli Otomobil’de Ar-Ge çalışması hızlandırılacak.
Ankara’nın Kazan ilçesinde yaklaşık 730 hektarlık alanda Ankara Uzay ve Havacılık İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurulacak.
ALTAY tankının 2018’de Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine girmesi öngörülüyor. Ayrıca ALTAY tanklarının motor ve transmisyonunun üretilmesine yönelik Güç Grubu Geliştirilmesi Projesi yürütülecek.
Hürkuş-B Projesi kapsamında 2019’a kadar Türk mühendisleri tarafından tasarlanan 15 eğitim uçağı tamamlanacak.
Azeri gazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıyacak TANAP’ta inşaat çalışmaları sürerken, ilk gaz akışı 2018’de gerçekleşecek.
İstanbul’a 3.Köprü projesinde en ağırı 923 ton olan 59 çelik tabliyeden 41’inin montaj ve kaynak işlemleri sona erdi. Gece-gündüz 1500 kişinin çalıştığı yapımda, Güney Kore’den gelen çelik saçlar, İzmit’te işleniyor.
Yeni Şafak
Bir yanıt bırakın