Tapu dairesinde yapılan alım satım işlemi için her iki tarafın ödemek ile mükellef olduğu bazı harçlar bulunuyor. Peki tapu alım satım harcı nereye ödenir? diyorsanız işte yanıtı…
Tapu alım satım işlemleri sırasında alıcı ve satıcının belli oranlardaki harcı ödemeleri gerekiyor. Tapu harcı, gerçekleşen alım satım bedeli üzerinden hesaplanıyor ve ödeniyor.
Alıcı binde 20, satıcı binde 20 olmak üzere toplamda binde 40 oranında tapu alım satım harcı ödemesi yapılıyor. Örneğin bir evin satış bedelinin 100 bin lira olduğunu düşünelim. Alıcı 2 bin lira, satıcı 2 bin lira olmak üzere toplamda 4 bin liralık harç ödeniyor.
Tapu dairesinde gerçekleşen incelemeden sonra verilen iletişim numarasına mesaj geliyor ve mesaj içeriğinde tapu harcının nereye ödeneceği bilgisi ve akabinde randevu günü ve saati veriliyor.
Tapu alım satım harcı ödemesi gün içinde yapıldıktan sonra dekont tapu memuruna teslim ediliyor. Devir işlemleri kaldığı yerden devam ediyor. Peki tapu alım satım harcı nereye ödenir? diyorsanız işte yanıtı…
Tapu alım satım harcı, devir işleminin yapıldığı yerin vergi dairesine ödeniyor. Ayrıca yetkili bankalar aracılığı ile de tapu alım satım harcı ödemesi yapılıyor.
Ayrıca tapu müdürlüklerinde e-tahsilat uygulamasına geçilmiş olup; Bu uygulama ile tapu harçlarının farklı şehirdeki şubelerde dâhil olmak üzere banka şubeleri, ATM’ler ve Görüntülü İşlem Merkezlerinden tahakkuk, tahsil ve kontrolü elektronik ortamda gerçekleştirilebiliyor.
Tapu alım satım harcı hesaplama 2015!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com
Bir yanıt bırakın