Hacizde neler alınır?

Hacizde neler alınır
İcra takibinin kesinleşmesinden sonra, alacağın tahsili için gidilebilecek birden fazla yol bulunuyor ve bunlardan tümünü icra dosyasında talep açarak gerçekleştirmek mümkün oluyor.

Borçlu bir kimsenin, borcunu alacaklıya ödememesi halinde “Eve haciz gelmesi” söz konusu oluyor. Çünkü alacaklı borçlu kimse ile arasına icra memurunu da katarak, borcun tahsilini isteyebiliyor. Bu durumda icra memuru ile alacaklı borçlu kimsenin evine haciz işlemi için gidiyor.

Haciz işlemi, borçlu kişinin evinde bulunan menkul mallar üzerinde uygulanabilirken, varsa gayrimenkulleri üzerine de uygulanabiliyor. Peki “Hacizde neler alınır? Hangi mallar haczedilebilir?” diyorsanız işte yanıtı..

İcra ve İflas Kanunu’na göre maaşlar, tahsisat ve her nevi ücretler, intifa hakları ve hasılatı, ilâma müstenit olmayan nafakalar, tekaüt maaşları, sigortalar veya tekaüt sandıkları tarafından tahsis edilen iratlar, borçlu ve ailesinin geçinmeleri için icra müdürünce lüzumlu olarak takdir edilen miktar tenzil edildikten sonra haczedilebiliyor.

Ancak haczedilecek tutar bunların dörtte birinden az olamıyor. Birden fazla haciz var ise sıraya konuyor. Sırada önde olan haczin kesintisi bitmedikçe sonraki haciz için kesintiye geçilmiyor.
Haciz memuru haczi kendi gerçekleştirebileceği gibi katipleri ya da yardımcıları da gerçekleştirebiliyor.Haciz yapılacak kişi evde yoksa haciz işlemi gıyabında gerçekelştiriliyor.

Haciz işlemleri kaç günde başlar?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*