Taşınmaz mal kiralamalarında, kiracı ile taşınmaz sahibi kira kontratı imzalayarak anlaşmanın koşullarını belirleyebiliyor.Peki kira kontratı nasıl geçerli olur? diyorsanız işte yanıtı…
Gayrimenkul kiralamalarında taraflar arasında kira sözleşmesi olarakta ifade edilen kira kontratı imzalanıyor. Kira kontratı, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşmeye deniyor.
Sözleşmeyi imzalayan mal sahibi, kiralananı kararlaştırılan tarihte, sözleşmede amaçlanan kullanıma elverişli bir durumda teslim etmek ve sözleşme süresince bu durumda bulundurmakla sorumlu oluyor.
Kiracı ise, kira bedelini ödemekle mükellef oluyor. Aynı zamanda kiracının, aksine sözleşme ve yerel âdet olmadıkça, kira bedelini ve gerekiyorsa yan giderleri, her ayın sonunda ve en geç kira süresinin bitiminde ödemesi gerekiyor. Peki kira kontratı nasıl geçerli olur? diyorsanız işte yanıtı…
Kira kontratı gayrimenkul sahibi ile kiracı arasında imzalanması halinde geçerlilik kazanmış oluyor. Kira kontratının geçerli olması için noterde hazırlanma zorunluluğu bulunmuyor.
Ancak, kira kontratının gayrimenkul sahibi tarafından değil de farklı kişiler tarafından imzalanması geliyor. Bu durumun mal sahibi tarafından kabul edilmemesi halinde kontrat geçersiz kabul ediliyor.
Gayrimenkul sahibinin kabul etmesi halinde kira kontratının bir başka kimse tarafından yapılması durumunda bu kez kontrat geçerli oluyor.
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com
Bir yanıt bırakın