Taşınmaz rehninin paraya çevrilmesi!

para1

Bir borç için taşınmaz mal üzerinde rehin konulabiliyor. Bu rehin, ipotek, ipotekli borç senedi veya irat senedi şeklinde kurulabiliyor. Peki, rehne konu olan borç ödenmezse taşınmaz rehni paraya çevrilir?

Taşınmaz rehninin paraya çevrilmesi!
Bir borç için taşınmaz mal üzerinde rehin konulabiliyor. Bu rehin, ipotek, ipotekli borç senedi veya irat senedi şeklinde kurulabiliyor.

Rehin hakkı, ancak tapuya kayıtlı taşınmazlar üzerinde kurulabiliyor. Rehin kurulurken, konusu olan taşınmazın belirtilmesi gerekiyor. Bölünen taşınmazın parselleri tapu kütüğüne ayrı ayrı kaydedilmedikçe rehne konu olamıyor.

Peki, rehne konu olan borç ödenmezse taşınmaz rehni paraya çevrilir?Taşınmaz rehninin paraya çevrilmesi işlemleri şu şekilde;

Borç ödenmezse alacaklı, alacağını rehinli taşınmazın satış bedelinden elde etme hakkına sahip oluyor.

Borcun ödenmemesi hâlinde rehinli taşınmazın mülkiyetinin alacaklıya geçeceğine ilişkin sözleşme hükmü geçersizdir.

Aynı alacak için birden çok taşınmazın rehnedilmiş olması hâlinde, rehnin paraya çevrilmesi istemi, taşınmazların tamamı hakkında yapılır. Bununla birlikte, icra dairesi onlardan ancak gerektiği kadarını paraya çevirir.

Rehinli taşınmazın satış bedeli, alacaklılar arasında sıralarına göre dağıtılır. Aynı sırada olan alacaklılar arasında o sıraya düşen satış bedeli alacakları oranında dağıtılır.

Zorunlu masrafların güvencesi
Alacaklı, rehinli taşınmazın korunması için zorunlu masraf yapmışsa ve özellikle malikin borçlu olduğu sigorta primlerini ödemişse, bundan doğan alacakları tescile gerek olmaksızın aynen rehinli alacağı gibi güvenceden yararlanır.

 

Taşınmaz rehni kanunu!

Işıl Seren KESKİN/Emlaktagundem.com

 

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*