İzale-i şuyu davası ile ortaklı gayrimenkulün paylaştırması istenebiliyor. Peki izale-i şuyu davası hangi durumlarda açılmaz? diyorsanız işte yanıtı…
Sulh Hukuk maddesinde açılan izale-i şuyu davasıyla paylı mülkiyete sahip olan paydaşlardan her biri, paylı mülkiyeti devam ettirme yükümlülüğü bulunmadıkça, malın paylaşılmasını isteme hakkına sahip oluyor.
Söz konusu davada paylaşmayı isteme hakkı en çok 10 yıllık süre sınırlandırabiliyor.Gayrimenkullerde paylı mülkiyetin devamına ilişkin sözleşmeler, resmî şekle bağlı oluyor ve tapu kütüğüne şerh verilebiliyor.
Medeni Kanun’a göre paylaşma biçiminde uyuşma sağlanmadığı takdirde paydaşlardan birinin istemi üzerine hâkim, malın aynen bölünerek paylaştırılmasına, bölünen parçaların değerlerinin birbirine denk düşmemesi hâlinde eksik değerdeki parçaya para eklenerek denkleştirme sağlanmasına karar veriliyor.Peki izale-i şuyu davası hangi durumlarda açılmaz? diyorsanız işte yanıtı…
İzale-i şuyu davası açılamayan durumlar da bulunuyor.
İzale-i şuyu davası açılamayan durumlar şu şekilde:
1. Tapuda kayıtlı olmayan taşınmaz için bu dava açılamaz.
2. Ortaklığın giderilmesi tüm paylar için geçerli olur.
3. Taşınmaz mallar dışında taşınır mallardaki ortaklığın giderilmesi davası açılır.
4. Kooperatiflerde, Kooperatif Tüzüğünde yer almıyor ise ortaklığın giderilmesi davası açılamaz.
5. Ortaklığın devamı için sözleşmede 10 yılı geçmemek kaydı ile bir zaman belirtilir. Bu 10 yıllık süre içerisinde bu davaya söz konusu olur.
6. Kamu mallarında ortaklık giderilmez.
7. İnşaatın devam ettiği taşınmaz mallarda böyle bir talepte bulunulamaz.
İzale-i şuyu davası avukatlık ücreti 2015!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com
Bir yanıt bırakın