İzale-i şuyu davası neden açılır?

İzale-i şuyu davası neden açılır

İzale-i şuyu davasını Medeni Kanun düzenliyor ve Medeni Kanun’da 699.madde esas alınıyor. Buna göre izale-i şuyu davası neden açılır? İzale-i şuyu davası hangi durumlarda açılır? diyorsanız işte yanıtı…

Ortaklı mallarda, ortaklar arası çatışmalar çıkınca, ortaklığın devlet eliyle ortadan kaldırılması yöntemine izale-i şuyu deniyor. Bunun için açılan dava da izale-i şuyu davası adını alıyor.Peki izale-i şuyu davası neden açılır? İzale-i şuyu davası hangi durumlarda açılır? diyorsanız işte yanıtı…

İzale-i şuyu davasında temel amaç ortaklar arasında çıkan anlaşmazlıkların ve uyuşmazlıkların mahkeme yolu ile ortaklıklarının giderilerek çözülmesi oluyor.

İzale-i şu davasında iki türlü durum söz konusu oluyor.Bunlardan biri, taşınmaz malın hissedarlar arasında paylaştırılmaması durumu,ikinci yol ise, taşınmaz malın bölünmesinin mümkün olduğu durumlar oluyor. Eğer taşınmazın bölünmesi mümkünse bölünme işlemi gerçekleştiriliyor.

Türk Medeni Kanunu 698/I’e göre ortaklardan her biri malın paylaşılmasını isteyebiliyor. Bu maddeye göre ortaklığın giderilmesi davası açabilecek kişiler taşınmaz malın paydaşı olan kişiler olarak biliniyor.

İzale-i şuyu davası avukatlık ücreti ne kadar?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*