Vasi görev süresi ne kadardır?

süre

Küçüğe ya da kanuni hakları kısıtlanmış kişiler için atanan vasi vesayet altındaki kişinin malvarlığını iyi bir yönetici gibi özenle yönetmek zorunda oluyor. Peki, vasi görev süresi ne kadardır?

Vasi görev süresi ne kadardır?
Reşit olmamış küçükler ile kanuni hakları kısıtlanmış kişilere mahkemece atanan yasal temsilci vasi olarak nitelendiriliyor. Atanan vasi vesayet altındaki kişinin malvarlığını iyi bir yönetici gibi özenle yönetmek zorunda oluyor.

Vasi, yönetimle ilgili hesap tutmak ve vesayet makamının belirlediği tarihlerde ve her hâlde yılda bir defa hesabı onun incelemesine sunmakla yükümlüdür.

Vesayet altındaki kişi görüşlerini oluşturma ve açıklama yeteneğine sahip ise, hesabın hâkim tarafından incelenmesi sırasında olanak ölçüsünde hazır bulundurulur.

Vesayet altındaki kişi, kendi tasarrufuna bırakılmış olan mallar ile vasinin izniyle çalışarak kazandığı malları serbestçe yönetir ve kullanır. Peki, vasi görev süresi ne kadardır?

Vasi görev süresi
Vasi, kural olarak iki yıl için atanır. Vesayet makamı, bu süreyi her defasında ikişer yıl uzatabilir. Dört yıl dolunca vasi, vasilikten kaçınma hakkını kullanabilir.

Vasinin ücreti
Vasi, vesayet altındaki kişinin malvarlığından, olanak bulunmadığı takdirde Hazineden karşılanmak üzere kendisine bir ücret verilmesini isteyebilir. Ödenecek ücret, yönetimin gerektirdiği emek ve yönetilen malvarlığının geliri göz önünde tutulmak suretiyle her hesap dönemi için vesayet makamı tarafından belirlenir.
Vasi neler yapamaz?

Işıl Seren KESKİN/Emlaktagundem.com

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*