Kamulaştırma işlemlerinde devlet, kamulaştırılan taşınmazın bedelini ilgili kişiye ödüyor.Peki kamulaştırmasız el atma davası nedir?Kamulaştırmasız el atma davası nasıl olur? diyorsanız işte yanıtı…
Özel mülkiyete konu olan bir taşınmaz mala; devlete ait kurum ve kuruluşlarca kamu yararı ilkesi çerçevesinde el konulması işlemi kamulaştırma olarak tanımlanıyor.
Kamulaştırmada devlet, kamulaştırılan taşınmaz malın bedelini ilgili kişiye ödüyor. Bu bedelin ödenmemesi halinde ise kamulaştırmasız el atma durumu ortaya çıkıyor. Peki kamulaştırmasız el atma davası nedir? Kamulaştırmasız el atma davası nasıl olur? diyorsanız işte yanıtı…
Kamulaştırmasız el atma, idarenin kamulaştırma yapılmadan bir kimsenin mülkiyetinde olan taşınmaz mala el koyma uygulamaları olarak karşımıza çıkıyor.
Kamu yararı adı altında yapılan kamulaştırmasız el atma, kamulaştırma yetkisine sahip idareler tarafından yapılabiliyor.
Eğer uygulama yetki sahibi olmayan bir idare tarafından yapılıyorsa, bu durumda idareye tazminat davası açılma hakkı doğuyor. İdare tarafından el konulan taşınmaz malın sahibinin idareye karşı dava açabiliyor.
Açılabilen davalar arasında; el atmanın önlenmesi ve taşınmaz malın bedelinin idareden tahsili davaları yer alıyor.Bu davalardan el atmanın önlenmesi davası malın taşınmaz malın sahibi ya da mirasçıları tarafından açılabiliyor. Bu davanın açılması ile idarenin taşınmaza el atması önlenebiliyor.
Kamulaştırmasız el atma davası nasıl açılır?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com
Bir yanıt bırakın