Kayyım bir malvarlığının yönetimi ve gözetimi ile görevlendirilmiş ise, yalnız o malvarlığının yönetim ve korunması için gerekli olan işleri yapabilir. Peki, kayyım ne zaman atanır?
Kayyım ne zaman atanır?
Medeni Kanunda belirtilen bazı durumların meydana gelmesi durumunda mal varlığının yönetimi için atanan kimse kayyım oluyor.
Belli bir iş için görevlendirilmiş olan kayyım, vesayet makamının talimatına aynen uymak zorundadır. Kayyım bir malvarlığının yönetimi ve gözetimi ile görevlendirilmiş ise, yalnız o malvarlığının yönetim ve korunması için gerekli olan işleri yapabilir.
Kayyımın, bunun dışındaki işleri yapabilmesi, temsil olunanın vereceği özel yetkiye, temsil olunan bu yetkiyi verecek durumda değilse vesayet makamının iznine bağlıdır
Bir kimseye kayyım atanması onun fiil ehliyetini etkilemez. Kayyımın görev süresi ve ücreti vesayet makamı tarafından belirleniyor. Peki, kayyım atamaları nasıl yapılır? Kayyım ne zaman atanır?
Vesayet makamı, aşağıda yazılı olan veya kanunda gösterilen diğer hâllerde ilgilisinin isteği üzerine veya re’sen temsil kayyımı atar:
1. Ergin bir kişi, hastalığı, başka bir yerde bulunması veya benzeri bir sebeple ivedi bir işini kendisi görebilecek veya bir temsilci atayabilecek durumda değilse,
2. Bir işte yasal temsilcinin menfaati ile küçüğün veya kısıtlının menfaati çatışıyorsa,
3. Yasal temsilcinin görevini yerine getirmesine bir engel varsa.
Yukarıdaki durumların meydana gelmesi halinde; kayyım tayini talebi bir dilekçe ile Sulh Hukuk Mahkemesine iletilebiliyor.
Işıl Seren KESKİN/Emlaktagundem.com
Bir yanıt bırakın