Kentsel dönüşüm projesi adı altında evi riskli olarak tespit edilen ve yıkılan malik ve kiracılara devlet bazı olanaklar sunuyor.
Kentsel dönüşümde devlet yardımları arasında kira yardımı da bulunuyor. Kanunen anlaşma ile tahliye edilen uygulama alanındaki yapılar ile uygulama alanı dışındaki riskli yapıların maliklerine tahliye tarihinden itibaren konut ve işyerlerinin teslim tarihine veya ilgili kurumca belirlenecek tarihe kadar, mümkün olması hâlinde geçici konut veya işyeri tahsisi, mümkün olmaması hâlinde ise, Bakanlıkça kararlaştırılacak aylık kira yardımı yapılabiliyor.
Kentsel dönüşüm kira yardımı süresi 18 ay olarak belirleniyor. Aylık kira bedeli, her yıl Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayımlanan Tüketici Fiyatları Endeksi oranında belirleniyor.
2015 yılına kadar kira yardımının ilk beş aya kadar olan kısmı, taşınma masrafları da dikkate alınarak peşin olarak ödenebiliyordu.Ancak 2015 yılında bu uygulamadan vazgeçildi.Peki kentsel dönüşüm kira yardımı nereden alınır?
-Dönüşüm Projeleri Özel Hesabından yapılacak kira yardımları;
Uygulama alanında kira yardımı talebinin uygulamayı yapan İdare veya TOKİ’ce uygun görülmesi ve onaylanmak üzere Bakanlığa gönderilmesi üzerine, ilgililerine ödenmek üzere İdare veya TOKİ’nin hesabına,
-Uygulama alanı dışındaki riskli yapılarda kira yardımı talebinin Müdürlükçe uygun görülmesi ve onaylanmak üzere Bakanlığa gönderilmesi üzerine, doğrudan riskli bina maliklerinin hesap numaralarına yapılıyor.
-Dönüşüm Projeleri Özel Hesabından aynı kişiye hem kira yardımı ve hem de faiz desteği yapılamıyor. Kira yardımından faydalananlar faiz desteğinden, faiz desteğinden faydalananlar ise kira yardımından faydalanamıyor.
Kentsel dönüşüm kira yardımı başvuru dilekçesi!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com
Bir yanıt bırakın