İki eşit taksit şeklinde gayrimenkul sahipleri tarafından ödenmesi gereken emlak vergisinde bazı muafiyetlikler bulunuyor.Peki emlak vergisinden kimler muaf olur?
Taşınmaz mallar için ödenmesi gereken vergilerin başında emlak vergisi geliyor. 1319 sayılı kanun gereğince ödenen emlak vergisi, Türkiye sınırları içerisinde yer alan tüm taşınmaz mallar için veriliyor.
Vergi borcu iki eşit taksit şeklinde ödenebiliyor. Ödemeler taşınmaz malın bağlı olduğu belediyeye yapılıyor. İlk taksit dönemi Mart ayında başladı ve 1 Haziran tarihinde son buldu. İkinci taksit dönemi ise Kasım ayında yani 15 gün sonra başlıyor.
Kanunen meskenler için sıfır oranlı emlak vergisi uygulaması da bulunuyor.Peki sıfır oranlı emlak vergisinden kimler yararlanır? Emlak vergisinden kimler muaf olur? diyorsanız işte yanıtı..
1.Brüt alanı 200 m2’yi aşmayan,
2.Tek konuta sahip olanlardan (intifa hakkına sahip olunması dahil);
-Geliri sadece kanunla kurulan sosyal güvenlik kurumlarından, örneğin SSK (4/a), BağKur (4/b) ve TC Emekli Sandığı’ndan (4/c) aldıkları emekli aylığından ibaret olanlar ile bunların dul ve yetimleri,
-Hiç bir geliri olmayan ev hanımları ve işsizler,
-Gaziler,
-Engelliler,
-Şehitlerin dul ve yetimleri, “indirimli (sıfır oranlı) Emlak Vergisi”nden yararlanabiliyor. Bu şartları taşıyan kimselerin bir dilekçe ile ilgili belediyeye müracaat etmesi gerekiyor.
Emlak vergisi ödenmezse ne olur?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com
Bir yanıt bırakın