Gayrimenkul kiralamalarında mal sahibi kiracısından depozito isteyebiliyor.Peki kira depozitosu ne kadar olmalı? İşte kira depozito bedeli..
Mesken, işyeri gibi taşınmaz mal kiralamalarında söz konusu gayrimenkulün demirbaşlarının temiz ve bakımlı kullanacağına, zarar verilmeyeceğine dair verilen sözün teminatı olarak depozito veriliyor.
Kanunen güvence bedeli olarak nitelendirilen depozito, belli bir sınırın üstünde olamıyor. Bu bedel, kiralamanın sonunda herhangi maddi bir zararın yaşanmaması halinde kiracısına iade ediliyor. Ancak kimi kiralamalarda kiracı son kirasını depozito bedeli olarak sayarak, son aya kira ödemesi yapmayabiliyor.
Ancak kira borcu dahil hiç bir zararın olmaması durumunda gayrimenkul sahibi kiracısına aldığı depozitoyu geri vermekle yükümlü oluyor.Peki kira depozitosu ne kadar olmalı? Kira depozitosu ne kadardır? diyorsanız işte yanıtı..
Borçlar Kanunu esaslarına göre konut ve çatılı işyeri kiralarında sözleşmeyle kiracıya güvence verme borcu getirilmişse, bu güvence üç aylık kira bedelini aşamıyor.
Kiraya veren, kira sözleşmesinin sona ermesini izleyen üç ay içinde kiracıya karşı kira sözleşmesiyle ilgili bir dava açtığını veya icra ya da iflas yoluyla takibe giriştiğini bankaya yazılı olarak bildirmemişse banka, kiracının istemi üzerine güvenceyi geri vermekle yükümlü sayılıyor.
Depozito hangi durumlarda geri verilmez?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com
Bir yanıt bırakın