Mirasçılar veraset ilamını yetkili birimlere gerekli belgeler ile yapacakları başvuruyla alabiliyor. Peki, veraset ilamı nedir?
Veraset ilamı nedir?
Bir kimsenin vefatı halinde, yakınlarına kendisinden miras kalıyor. Bu kalan mirasın ve mirasçıların kimler olduğu veraset ilamı belgesinde gösteriliyor.
Mirasçılar veraset ilamını yetkili birimlerden talep edebiliyor. Veraset ilamı çıkarmak için bir sınırlama olmamakla birlikte, Türkiye’nin her yerindeki mahkemeler başvuru yapılabiliyor.
Ancak işlerin daha hızlı olması açısından genellikle bölgedeki mahkemeler tercih ediliyor. Veraset ilamı noterden de çıkarılabiliyor.
Veraset ilamı için gerekli evraklar:
– Ölüm belgesi,
– Nüfus Kayıt Örneği,
– Veraset ilamı istemi içeren dilekçe.
Veraset ilamı sayesinde, kimin mirasçı olup, kimin olmadığı; mirasçılık oranları tespit edilebiliyor. Bu nedenle bir mirasçı tarafından bu belgenin alınması gerekiyor.
Mirasın reddi davasında yetkili mahkeme mirasbırakanın en son ikamet ettiği yer Sulh Hukuk Mahkemesi oluyor.
Kanuen kalan miras, üç ay içinde reddedilebiliyor. Bu süre, yasal mirasçılar için mirasçı olduklarını daha sonra öğrendikleri ispat edilmedikçe mirasbırakanın ölümünü öğrendikleri; vasiyetname ile atanmış mirasçılar için mirasbırakanın tasarrufunun kendilerine resmen bildirildiği tarihten itibaren işlemeye başlıyor.
Miras sözleşmesi nasıl yapılır?
Işıl Seren KESKİN/Emlaktagundem.com
Bir yanıt bırakın