Akdeniz Körfezi’nde yaşanan deprem aktivitelerinin yıkıcı boyutta olmamasının Antalya için büyük şans olduğunu dile getiren Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Ömer Avşar, yaşanacak şiddetli bir depreme çoğu binanın dayanamayacağını da belirtti.
Akdeniz Körfezi’nde yaşanan deprem aktivitelerinin yıkıcı boyutta olmamasının Antalya için büyük şans olduğunu dile getiren Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Ömer Avşar, yaşanacak şiddetli bir depreme çoğu binanın dayanamayacağını da belirtti.
Akdeniz Körfezi’ndeki deprem aktivitesinin, bölgeye özgü normal fayların oluşturduğu bir hareketlilik olduğunu bildiren Jeoloji Mühendisleri Odası Ömer Avşar 2’nci derece deprem kuşağında olan bölgede sık sık deprem yaşanmasının normal olduğunu ifade etti.
ANTALYA’YA BÜYÜK HAKSIZLIK
Küçük sallantıların tehlikeli olmadığını bunun yerin bir hareketi olduğunu ifade eden Avşar, “Antalya’da çok fazla eski yapı var. Riskli bir bölgede yaşıyoruz. Hala kullanılan çok fazla eski binamızın olması ve hala bazı deprem planlarının yapılmamış olması Antalya’ya büyük haksızlıktır” dedi.
Akdeniz Körfezi’nde meydana gelen her sarsıntıda vatandaşların hop oturup hop kalkmasının binaların tehlike arz etmesinden kaynaklandığını belirten Avşar, “Kentsel dönüşüm bir an önce ranta göre değil, riskli yapıların hızla dönüştürülmesine yönelik yapılmalı. Bir an önce başlanması lazım. Aslında geç bile kalındı. Kentsel dönüşümün hala yapılmamış olması, deprem master planının hazırlanmamış olması Antalya için büyük kayıptır” dedi.
MUTLAKA ETKİSİ OLACAK
Antalya’nın 2’nci deprem bölgesinde olduğunu hatırlatan Başkan Avşar, ‘Depremin ne zaman olacağı belli olmaz’ diyerek vatandaşların oluşabilecek zarara karşı temkinli olmaları gerektiğini belirtti. Avşar, “İki ciddi fay hattı üzerindeyiz. Biri Aksu, diğeri Fethiye’den uzanan fay. Ayrıca Akdeniz’in altında da olsa ciddi depremlerin olduğunu görüyoruz. Mutlaka bir etkisi oluyor yani depremlerin. Bu nedenle bir an önce deprem master planının ve kentsel dönüşüm planının hazırlanması gerekiyor” dedi. Yıkıcı boyutta bir depremin Antalya’da ciddi zararlar doğuracağını işaret eden Avşar, “Biz odalar ve sivil toplum kuruluşları olarak her zaman bunları dile getiriyoruz. Yerel görevlileri bu konuda uyarıyoruz. Ama maalesef ciddiye alınmıyor. Son derece önemli bir konu olmasına rağmen” diyerek artık bu konunun göz ardı edilmemesi gerektiğini hatırlattı.
KONYAALTI, LİMAN, LARA TEHLİKESİ
Antalya’nın yapı olarak da tehlikeli bir şehir olduğunu belirten Avşar, özellikle Konyaaltı, Lara ve Liman bölgelerinin tehlike arz ettiğini belirtti. Avşar,”Konyaaltı’nın kil olması, Lara’nın kumsal bölgesindeki yapılaşmalar, Liman tarafındaki yapılaşmalar hep tehlike arz ediyor. Ayrıca Boğaçayı projesin de hiç onaylamıyoruz. Falezlerdeki kaya düşmeleri çatlaklar, kaymalar bütün bunlar Antalya’ya risk getiriyor ama hiçbir önlem alındığını görmüyoruz” diye konuştu.
Antalya Gazetesi
Bir yanıt bırakın