Ev kiralamalarında, Borçlar Kanunu kapsamında yer alan esaslara göre zam yapılıyor. Kanunen kiracıya yapılacak zam dönemin üretici fiyat endeksi oranlarından yüksek olamıyor.İşte Ekim ayı kira zam oranları 2015..
Kira sözleşmelerinin yenilenmesi halinde kiracıya yapılacak zam, kanun gereğince dönemin enflasyon oranlarından yüksek olamıyor. Ancak bu uygulama sadece mesken kiralamalarında geçerli oluyor. İşyeri kiralamalarında ise sözleşme serbestisi uygulanıyor.
Ev kiralamalarında enflasyon oranlarından ÜFE’nin bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı kullanılıyor.ÜFE, belirli bir referans döneminde ülke ekonomisinde üretimi yapılan ve yurt içine satışa konu olan ürünlerin üretici fiyatlarını zaman içinde karşılaştırarak fiyat değişimlerini ölçen fiyat endeksi olarak ifade ediliyor.
Ekim 2015 dönemine ait enflasyon oranları, 5 Ekim 2015 tarihinde açıklandı. Peki Ekim ayı kira zam oranı nedir? diyorsanız işte yanıtı..
Açıklanan verilere göre, Ekim ayında kiralara %6,92 oranında zam yapılabilecek.Ekim ayı kira zam oranlarına ait TÜİK’in açıkladığı bülten şu şekilde:
Yurt içi üretici fiyat endeksi aylık %1,53 arttı
Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2015 yılı Eylül ayında bir önceki aya göre %1,53 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre %7,81 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %6,92 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %5,92 artış gösterdi.
Sanayinin dört sektörünün bir önceki aya göre değişimleri; madencilik ve taşocakçılığı sektöründe %1,26 düşüş, imalat sanayi sektöründe %1,54 artış, elektrik ve gaz sektöründe %2,51 artış ve su sektöründe %0,42 artış olarak gerçekleşti.
En yüksek aylık artış diğer mamul eşyalarda gerçekleşti
Bir önceki aya göre endekslerin en fazla artış gösterdiği alt sektörler; diğer mamul eşyalar (%5,13), metal cevherleri (%3,84), temel eczacılık ürünleri ve müstahzarları (%3,47) alt sektörleridir. Buna karşılık ham petrol ve doğal gaz (%-13,20), basım ve kayıt hizmetleri (%-0,94) ve gıda ürünleri (%-0,58) bir ay önceye göre endekslerin en fazla gerilediği alt sektörler oldu.
Ana sanayi gruplarında en yüksek artış dayanıklı tüketim mallarında gerçekleşti
Ana sanayi grupları sınıflamasına göre 2015 yılı Eylül ayında en yüksek aylık ve yıllık artış dayanıklı tüketim mallarında gerçekleşti.
Kira zammı hesaplama Ekim 2015!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com
Bir yanıt bırakın