Ev,işyeri gibi taşınmaz mal sahipleri, kira sözleşmesinin yenilenmesi halinde, kiraya belli oranlarda artış yapma hakkına sahip oluyor.Peki kira artışı hangi oranda yapılır? diyorsanız işte yanıtı..
Kiracı ve gayrimenkul sahibi yasal haklarının düzenlendiği Borçlar Kanunu gereğince; kira sözleşmelerinde kira bedelinin belirlenmesi dışında, kiracı aleyhine değişiklik yapılamıyor. Gayrimenkul sahibi, kiracısına sözleşmenin yenilendiği dönemde zam yapabiliyor.Peki kira artışı hangi oranda yapılır? diyorsanız işte yanıtı..
Kiracılık ilişkilerinin düzenlediği Borçlar Kanunu esasları gereğince kira bedelinde yapılacak yıllık zamlar, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan ÜFE oranlarından yüksek olamıyor.
Ancak, kanunda hangi ÜFE oranının kullanılması gerektiği açıklanmıyor. Buna karşın TÜİK tarafından hazırlanan rehbere göre, kira artışlarında ÜFE oranlarından bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranının baz alınması gerektiği açıklamıyor.
Söz konusu ÜFE oranları her ay TÜİK tararfından açıklanıyor. En sok açıklanan enflasyon oranlarına göre Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2015 yılı Eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 1,53 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 7,81 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6,92 artış ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 5,92 artış gösterdi.
Buna göre Ekim ayı kira zammı yüzde 6,92 olarak belirleniyor. Gayrimenkul sahipleri meskendeki kiracısına en fazla bu oranda zam yapabilecek.
Konut kira artışı nasıl hesaplanır?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com
Bir yanıt bırakın