Yapıya başlama müddeti ruhsat tarihinden itibaren 2 yıl olup; Bu sürede yapıya başlanmadığı veya yapıya başlanıp 5 yıl içinde bitirilmemesi halinde ruhsatın yenilenmesi gerekiyor. Peki inşaat ruhsatı yenilenmezse ne olur? diyorsanız işte yanıtı..
Bir arsa üzerinde inşaat yapılabilmesi için belediyeden ruhsat alınması gerekiyor. Yapıya başlama süresi ruhsat tarihinden itibaren iki yıl olup; Bu müddet zarfında yapıya başlanmadığı veya yapıya başlanıp da her ne sebeple olursa olsun, başlama müddetiyle birlikte beş yıl içinde bitirilmediği takdirde verilen ruhsat hükümsüz sayılıyor.
Bu durumda yeniden ruhsat alınması mecburi tutuluyor. Başlanmış inşaatlarda müktesep haklar saklı oluyor.Peki inşaat ruhsatı yenilenmezse ne olur? diyorsanız işte yanıtı..
İnşaat ruhsatı yenilenmezse, ilgili inşaat ruhsatsız ve kaçak olarak gözüküyor ve bu nedenle kaçak inşaatlar ile aynı yaptırımlara maruz kalıyor.
Ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı olarak başlanan yapılar İmar Kanunu esaslarına göre ruhsat alınmadan yapılabilecek yapılar hariç; ruhsat alınmadan yapıya başlandığı veya ruhsat ve eklerine aykırı yapı yapıldığı ilgili idarece tespiti, fenni mesulce (…) tespiti ve ihbarı veya herhangi bir şekilde bu duruma muttali olunması üzerine, belediye veya valiliklerce o andaki inşaat durumu tespit ediliyor. Yapı mühürlenerek inşaat derhal durduruluyor.
En çok 1 ay içinde yapı sahibi, yapısını ruhsata uygun hale getirerek veya ruhsat alarak, belediyeden veya valilikten mührün kaldırılmasını isteyebiliyor.
Ruhsata aykırılık olan yapıda, bu aykırılığın giderilmiş olduğu kontrol ediliyor ve mühür, belediye veya valilikçe kaldırılıyor ve inşaatın devamına izin veriliyor.
Aksi halde, ruhsat iptal ediliyor, ruhsata aykırı veya ruhsatsız yapılan ev, belediye encümeni veya il idare kurulu kararını müteakip, belediye veya valilikçe yıktırılıyor ve masrafı yapı sahibinden tahsil ediliyor. Ruhsatsız yapıya idari para cezası da uygulanabiliyor.
İnşaat ruhsatı yenileme nasıl yapılır?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com
Bir yanıt bırakın