İmar ve gecekondu mevzuatına aykırı olarak inşa edilen bütün yapılar hakkında uygulanacak işlemleri düzenlemek ve bu işlemlere dair müracaat, tespit, değerlendirme, uygulama ve duyuru esaslarını 2981 sayılı kanun belirliyor.
Bu Kanun esaslara göre hazine, belediye, il özel idaresine ait veya Vakıflar Genel Müdürlüğünün idare ettiği arsa veya araziler üzerinde, gecekondu sahiplerince yapılmış yapılar, 12 nci madde hükümlerine göre tespit ettirildikten sonra, kayıt maliki kamu kuruluşunca bu yer hak sahibine tahsis ediliyor ve bu tahsisin yapıldığı tapu sicilinin beyanlar hanesinde gösterilerek ilgilisine tapu tahsis belgesi veriliyor.
Tapu tahsis belgesi ile elde edilen şahsi hak; tapu senedi ile elde edilen aynı nitelikteki mülkiyet hakkı gibi mirasçılara intikal edebiliyor. Ayrıca, hak sahibi bu hakkını başka kişilere devredilebiliyor.
Tapu tahsis belgesinin hukuki niteliğini ”bu yerin tapusu devletin seninde üzerinde gecekondun var şimdilik gecekonduyu yıkmıyorum senden işgal ücreti de almıyorum ileride imar uygulaması yaptığım zaman senin tapu tahsis belgen tapuya dönüşecektir. Bu süre içinde gecekondunu yıkarsan hakkın kaybolur şimdilik orada oturmaya devam et ” anlamına gelen bir belge anlamını taşıyor.Peki tapu tahsis belgesi nereden alınır?
Tapu tahsis belgesi ilgili gecekonduların bulunduğu yerin belediyelerinden tahsil ediliyor.
Tapu tahsis belgesi nasıl alınır?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com
Bir yanıt bırakın