İcra memurunun gözetiminde alacağın tahsili için yetecek miktarda eşyanın tespit edilerek haciz tutanağına yazılmasına haciz işlemi adı veriliyor.Peki haciz isteme hakkı ne zaman düşer?
Borçlu ve alacaklı arasındaki hesabın zamanında kapatılmaması halinde alacaklı, alacağını İcra Memuru ile tahsil edebiliyor. Borcunu ödemeyen borçluya haciz başlatılması durumunda bazı mallarına el konulabilirken, bazı malları ise haczedilemiyor.
İcra ve İflas Kanunu gereğince; Maaşlar, tahsisat ve her nevi ücretler, intifa hakları ve hasılatı, ilâma müstenit olmayan nafakalar, tekaüt maaşları, sigortalar veya tekaüt sandıkları tarafından tahsis edilen iratlar, borçlu ve ailesinin geçinmeleri için icra müdürünce lüzumlu olarak takdir edilen miktar tenzil edildikten sonra haczolunabiliyor.
Ancak haczolunacak miktar bunların dörtte birinden az olamıyor. Birden fazla haciz var ise sıraya konulması gerekiyor.Sırada önde olan haczin kesintisi bitmedikçe sonraki haciz için kesintiye geçilemiyor.Peki haciz isteme hakkı ne zaman düşer?
Haciz talebi kanuni müddet içinde yapılmıyorsa veya geri alındıktan sonra bu müddet içinde yenilenmiyorsa dosya muameleden kaldırılıyor.Gayrimenkuller için ise haczedilen gayrimenkul malın satışı 2 yıl içinde gerçekleşmezse yine haciz kanuna göre kendiliğinden düşüyor.
Süresinde talepte bulunulmasının ardından; haczedilecek mallar başka yerde ise haciz yapılmasını malların bulunduğu yerin icra dairesine hemen yazıyor.
Bu halde hacizle ilgili şikayetler, istinabe olunan icra dairesinin tabi bulunduğu icra mahkemesince çözümleniyor.
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com
Bir yanıt bırakın