İcra dairesine yapılan haciz talebinden nihayet üç gün içinde haciz işlemi yapılıyor.Peki haciz taksitlendirilir mi? Haciz nasıl taksitlendirilir? diyorsanız işte yanıtı..
Haciz, bir borçlunun borcunu ödememesi halinde, alacaklının icra yolu ile söz konusu borcun tahsilini aldığı işlem olarak karşımıza çıkıyor. Haciz süreci, İcra ve İflas Kanunu kapsamında ele alınıyor.
Kanunen, ödeme emrindeki müddet geçtikten ve borçlu itiraz etmiş ise itirazı red olunduktan sonra mal beyanını beklemeksizin alacaklı eve haciz gelmesini isteyebiliyor.
Alacaklı ve borçlu ilişkisinde; borçlu kimsenin, borçlu olduğu miktar kadar sahip olduğu menkul ve gayrimenkul mallara konularak, alacaklıya olan borç ödenmiş oluyor.
İcra dairesi talepten nihayet üç gün içinde haczi yapıyor ve haczolunacak mallar başka yerde ise haciz yapılmasını malların bulunduğu yerin icra dairesine hemen yazıyor. Peki haciz taksitlendirilir mi? Haciz nasıl taksitlendirilir? diyorsanız işte yanıtı..
İcra ve İflas Kanunu madde 111 kapsamında, haczin taksitlendirilmesi mümkün olabiliyor. Kanunen borçlu alacaklının satış talebinden evvel borcunu muntazam taksitlerle ödemeyi taahhüt ediyor ve birinci taksiti de derhal verirse icra muamelesi duruyor.
Şu kadar ki borçlunun kafi miktar malı haczedilmiş bulunması ve her taksitin borcun dörtte biri miktarından aşağı olmaması ve nihayet aydan aya verilmesi ve müddetin üç aydan fazla olmaması şartı bulunuyor.
Borçlu ile alacaklının borcun taksitlendirilmesi için icra dairesinde yapacakları sözleşme veya sözleşmelerin devamı süresince 106 ve 150/e maddelerindeki süreler işlemiyor.
Ancak bu sözleşme veya sözleşmelerin toplam süresinin on yılı aşması durumunda, aştığı tarihten itibaren süreler kaldığı yerden işlemeye başlıyor.
Haciz işlemi nasıl durdurulur?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com
Bir yanıt bırakın