Tapu tahsis belgesi, imar ve gecekondu mevzuatı çerçevesinde; hazine, belediye, vakıflar genel müdürlüğü ve il özel idarelerinin müstakilen sahip oldukları gayrimenkuller üzerinde 2981 sayılı Kanunla belirlenen çerçevede ilgili kişilere tanınan şahsi hakkı içeren belge olarak ifade ediliyor.
İleride tapuya çevrilmesi suretiyle tapu tahsis belgesi veriliyor. Gayrimenkul hukukunun kural-ilke ve kurumları açısından tapu senedi ile tapu tahsis belgesi farklı nitelikte haklar içeriyor.
Tapu senedi, kural olarak; bir gayrimenkul üzerinde kişinin mutlak-kesin nitelikte olan hak sahipliğini belgelerken, tapu tahsis belgesi ise mutlak-kesin bir mülkiyet hakkı niteliğinde olmuyor.
Tapu tahsis belgesinin, mülkiyet hakkı sağlaması için bazı şartlarrı taşınması gerekiyor. İlk olarak tapu tahsis belgesinin usulüne uygun olması gerekiyor.
Bunun yanında tahsis yapılan kişilere verilen yerlerin imar planlarında bağımsız parsel haline gelmiş ve bağımsız tapuların oluşturulmuş olması da gerekiyor. Ayrıca, belgenin konusu olan arsa yada arazi ile ilgili mali yükümlülüklerin hak sahibi kişi tarafından yerine getirilmesi gerekiyor.
Tapu tahsis belgesi nasıl alınır?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com
Bir yanıt bırakın