Mal rejimleri arasında paylaşmalı mal ayrılığı rejimi de yer alıyor. Peki, paylaşmalı mal ayrılığı nedir? Paylaşmalı mal ayrılığı sözleşmesi nasıl yapılır?
Paylaşmalı mal ayrılığı nedir?
Medeni Kanun gereğince eşler arasında yasal olarak edinilmiş mallara katılma rejimi uygulanıyor. Ancak eşler yasal olarak aralarında sözleşme yaparak farklı bir rejim kabul edebiliyor.
Mal rejimleri arasında paylaşmalı mal ayrılığı rejimi de yer alıyor. Peki, paylaşmalı mal ayrılığı nedir? Paylaşmalı mal ayrılığı sözleşmesi nasıl yapılır?
Paylaşmalı mal ayrılığınde; Eşlerden her biri, yasal sınırlar içerisinde kendi malvarlığı üzerinde yönetim, yararlanma ve tasarruf haklarını korur.
Belirli bir malın eşlerden birine ait olduğunu iddia eden kimse, iddiasını ispat etmekle yükümlüdür. Eşlerden hangisine ait olduğu ispat edilemeyen mallar onların paylı mülkiyetinde sayılır.
Bu rejimi kabul eden eşlerden her biri, kendi borçlarından bütün malvarlığıyla sorumlu oluyor.
Mal rejimi, eşlerden birinin ölümü veya başka bir mal rejiminin kabulüyle sona erer.
Mahkemece evliliğin iptal veya boşanma sebebiyle sona erdirilmesine veya mal ayrılığına geçilmesine karar verilmesi hâllerinde de, mal rejimi dava tarihinden geçerli olmak üzere sona erer.
Malların geri alınması ve paylı malın verilmesi
Her eş, diğer eşte bulunan mallarını geri alır. Paylaşmalı mal ayrılığı rejimi sona erdiğinde, üstün yararı olduğunu ispat eden eş, diğer önlemler yanında, eşine payının ödeme günündeki karşılığını vermek suretiyle paylı mülkiyetteki malın kendisine verilmesini isteyebilir.
Edinilmiş mallar nelerdir?
Işıl Seren KESKİN/Emlaktagundem.com
Bir yanıt bırakın