Gayrimenkul kira sözleşmesi yenilenen kiracılara senelik olarak zam gerçekleştiriliyor. Bu zammın nasıl hesaplanması gerektiği ise Borçlar Kanunu kapsamında yer alıyor. Kanunen meskendeki kiracıya üretici fiyat endeksi oranlarından daha yüksek oranda zam yapılamıyor.
Buna karşın, geçtiğimiz sene içerisinde enflasyon oranlarında yaşanan yükselişlerin kiralara olumsuz yansıması sebebi ile kira artışı hesaplamasında değişiklik yapıldı.
Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Strateji Bütçe Başkanlığı tarafından hazırlanan Orta Vadeli Ekonomi Programı (2019-2021) geçtiğimiz Eylül ayında açıklandı. Yeni Ekonomi Paketi gereğince kira zamları artık üretici fiyat endeksi oranlarına göre hesaplanamayacak, kira artış oranına dair üst sınır tüketici fiyat endeksi (TÜFE) oranlarına göre belirlenecek.
Yapılan değişikliklere göre Türk Borçlar Kanunu’nun Tüketici Fiyat Endeksi’ndeki (TÜFE) 12 aylık ortalamalara göre değişim oranının esas alınacağına ilişkin hüküm, kira sözleşmeleriyle akdedilmiş diğer kira sözleşmelerinin yenilenmesinde uygulanacak.
Enflasyon oranları her ay Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanıyor.
Konut ya da iş yeri kira sözleşmesi bu ay yenilenen kiracılara ne kadar zam yapılacağı bugün belli oldu. Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) aylık yüzde 0,16 arttı. Yurt içi üretici fiyat endeksi aylık yüzde yüzde 0,09 artış gösterdi.
TÜFE’de (2003=100) 2019 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 0,16, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 1,23, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 19,67 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 17,93 artış gerçekleşti.
Hesaplama örneği
Mevcut kira bedeli: 1000 lira
Zam oranı: yüzde 17,93
Zam bedeli: 179 lira
Zamlı kira bedeli: 1.179 lira