Miras hukukuna göre iştirak durumunda bulunan mirasçılar miras payının diğer mirasçılara devrini isteyebiliyor.Peki miras payının devri nasıl yapılır? Miras payının devri nasıl olur? diyorsanız işte yanıtı..
Miras payının devri, iştirak halinde bulunan mirasçılardan birinin miras payını, iştirak bozulmadan diğer bir mirasçı veya mirasçılara devretmesi olarak karşımıza çıkıyor.
İştirak hali bozulmadan miras payının iştirake dahil olmayan üçüncü kişilere devri yasak olup, sadece mirasçılara devri mümkün oluyor.
Bir mirasçı diğer bir veya birkaç mirasçıya veya tüm mirasçılara payını dilediği oranlarda devredebiliyor. Bu devir hisseli devir yasağı kapsamına girmiyor. Bu devrin tapu sicilinde gösterilebilmesi için öncelikle miras intikalinin tescil edilmiş olması gerekiyor.
Miras payının devri için kural olarak tapu sicil müdürlüğünde resmi senet düzenlenirken bu bunun noterde düzenlenmesi de mümkün oluyor.Noterde veya taraflar arasında adi yazılı şekilde yapılmış miras payı devri sözleşmelerinin tapuya tescili için, payını devreden mirasçının tescil isteminde bulunması veya tescil isteminde bulunmaya yetki vermiş olması gerekiyor.
Böyle bir yetki var ise akitsiz işlemler için düzenlenen Tescil İstem Belgesi düzenlenerek iştirak hali bozulmadan tescil yapılıyor.
Miras payının temlikine ilişkin sözleşmelerin miras kalan bütün taşınmaz mallardaki miras paylarını kapsaması zorunlu olmuyor. Sadece bir veya birkaç gayrimenkuldeki miras payı da devredilebiliyor.
Hatta mirasçı dilerse bir gayrimenkuldeki miras payının bir kısmını kendisinde tutarak kalan kısmını da diğer bir mirasçıya devredebiliyor. Bu durum hisseli devir yasağı kapsamına girmiyor.
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com
Bir yanıt bırakın