İrtifak hakkı, bir taşınmaz mal üzerine, diğer bir taşınmaz veya şahıs lehine kurulan ve hak sahibine sınırlı bir yararlanma sağlayan hak olarak karşımıza çıkıyor.
Bir diğer ifadeyle irtifak hakkı, sahibine irtifak hakkına konu olan taşınmaz üzerinde kullanma ve yararlanma yetkisi veriyor. Bu hak, ayırma işlemi gibi teknik çalışmayı gerektirip tescile tabi oluyor.
Kiralama ile karıştırılan irtifak hakkının kiralamadan farkları; irtifak hakkının uzun süreli olup, tapuya tescil edilmesi, ön izin verilebilmesi ve irtifak hakkı doğrultusunda projeye dayalı tesis inşa edilebilmesi söz konusu iken, kiralamada gayrimenkul üzerinde sabit tesis yapımı söz konusu olmuyor. Peki irtifak hakkı nasıl sona erer?
İrtifak hakkı, tescilin terkini veya yüklü ya da yararlanan gayrimenkulün yok olması halinde sona eriyor. Bu konuyla ilgili açıklamalara Türk Medeni Kanunu kapsamında yer veriliyor. İlgili Kanun Maddeleri aşağıda yer alıyor;
Taşınmaz lehine irtifak hakkı sona ermesi;
1. Genel olarak
MADDE 783.- İrtifak hakkı, tescilin terkini veya yüklü ya da yararlanan taşınmazın yok olmasıyla sona erer.
2. Her iki taşınmaza aynı kimsenin malik olması
MADDE 784.- Yüklü ve yararlanan taşınmazlara aynı kimse malik olursa, bu kişi, irtifak hakkını terkin ettirebilir.
Terkin edilmedikçe irtifak, aynî hak olarak varlığını sürdürür.
3. Mahkeme kararı
MADDE 785.- Lehine irtifak kurulan taşınmaz için bu hakkın sağladığı hiç bir yarar kalmamışsa, yüklü taşınmazın maliki bu hakkın terkinini isteyebilir.
Yüküne oranla çok az yarar sağlayan bir irtifak hakkının, bedel karşılığında kısmen veya tamamen terkini de istenebiliyor.
İrtifak hakkı talep dilekçesi!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com
Bir yanıt bırakın