Köy yerleşik alanlarında cins değişikliği nasıl yapılır?

köy yerleşik alanında cins değişikliği nasıl yapılır
Bir taşınmaz malın cinsinin, yapısız iken yapılı veya yapılı iken yapısız hale getirilmesi cins değişikliği oalrak adlandırılıyor. Peki köy yerleşik alanlarında cins değişikliği nasıl yapılır?

Cins değişikliği; bir taşınmaz malın cinsinin, yapısız iken yapılı veya yapılı iken yapısız hale; bağ, bahçe, tarla vb. iken arsa; veya arazi iken bağ, bahçe, tarla vb. duruma dönüştürmek için paftasında ve tapu sicilinde yapılan işlem olarak tanımlanıyor.

Herhangi bir parselde cins değişikliği yapılabilmesi için mülk sahibinin ya da ilgilinin müracaatta bulunması gerekiyor. Yapılan işlem ilgilisinin menfaatine diye, talebi olmadan işlem yapmak mümkün olmuyor. İlgilisi başvurup işlemi talep etmediği sürece işlemin başkaca yapım yolu bulunmuyor.

Tapuda gayrimenkul cins tashihi diğer adıyla cins değişikliği işleminin gerçekleşebilmesi için, gayrimenkul sahibinin gerekli belgeler ile tapu dairesine müracaat etmesi ve harçlarını ödemesi gerekiyor.Peki köy yerleşik alanlarında cins değişikliği nasıl yapılır? diyorsanız işte yanıtı..

Köy yerleşik alanlarında bulunan taşınmazların yapılı hale gelme cins değişikliği ile ilgili esaslar, 21. Ağustos 1997 tarih 1997/8 sayılı Genelge’de yer alıyor.

Genelgeye göre, bu alanlarda ev, hayvancılık veya tarımsal amaçlı yaptıkları yapılar için inşaat ve iskan ruhsatı aranmadığından, bu alanlarda yapılacak cins değişikliği işlemlerinde muhtarlık tarafından verilmiş izin belgesi gerekiyor. Buna göre, muhtarlıktan alınmış izin belgesi ile cins değişikliği yapılabiliyor.

Köy yerleşik alanlarında yapılaşma şartları nelerdir?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*