Tarafların yeni kira bedelinde anlaşamamaları durumunda dava açılabiliyor. Peki, kira artışı davası nedir? Kira artışı davası nasıl açılır?
Kira artışı davası nedir?
Kanunen kira sözleşmelerinde kira bedelinin belirlenmesi dışında, kiracı aleyhine değişiklik yapılamıyor. Kira bedeli ise, sözleşmenin yenilenmesi halinde veya taşınmazın değerinin artması halinde yeniden belirleniyor.
Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanıyor.
Ancak tarafların yeni kira bedelinde anlaşamamaları durumunda dava açılabiliyor. Peki, kira artışı davası nedir? Kira artışı davası nasıl açılır?
Kira bedelinin belirlenmesine ilişkin dava her zaman açılabilir. Ancak, bu dava, yeni dönemin başlangıcından en geç otuz gün önceki bir tarihte açıldığı ya da kiraya veren tarafından bu süre içinde kira bedelinin artırılacağına ilişkin olarak kiracıya yazılı bildirimde bulunulmuş olması koşuluyla, izleyen yeni kira dönemi sonuna kadar açıldığı takdirde, mahkemece belirlenecek kira bedeli, bu yeni kira döneminin başlangıcından itibaren kiracıyı bağlar.
Sözleşmede yeni kira döneminde kira bedelinin artırılacağına ilişkin bir hüküm varsa, yeni kira döneminin sonuna kadar açılacak davada mahkemece belirlenecek kira bedeli de, bu yeni dönemin başlangıcından itibaren geçerli olur.
Kira sözleşmelerinde ÜFE mi TÜFE mi kullanılır?
Işıl Seren KESKİN/Emlaktagundem.com
Bir yanıt bırakın