KAKS hesabı örneği!

NjE0MDk0Mj-kaks_nedir_nasil_hesaplanir

Kat alanı kat sayısı olan KAKS, yapının katlar alanı toplamının imar parseli alanına oranından elde edilen sayı olarak karşımıza çıkıyor.KAKS hesabına dahil alanlar ve hesaba dahil olmayan alanlar kanunla sınırlanıyor.

Kanunen bahçede yapılan eklenti ve müştemilatı dahil yapıların tabi zemin veya tesviye edilmiş zemin üzerinde kalan kısmının parseldeki izdüşümünün kapladığı alan KAKS olarak belirleniyor.

Çatı katı, asma kat, bodrum kat, kapalı otopark, yangın merpeni ve asansör gibi binanın ihtiyacı olan bölümlerin hesabın dışında kaldığı KAKS, emsal olarakta ifade ediliyor.Peki KAKS hesabı nasıl yapılır?

KAKS değerleri 0.10 – 0.15 – 0.40 – 0.50 – 0.60 – 0.80 arasında değişen bir sayı olup, arsa alanının bu katsayı ile çarpılması sonucunda bulunuyor.Öncelikle inşaat alanının KASK oranı belirleniyor ve belirlenen bu oran arsa alanıyla çarpılıyor. KAKS hesaplama örnekleri aşağıda yer alıyor:

KAKS oranı: 3.0

Arsa alanı: 2.000 metrekare

KAKS = 2000 x 3.0 = 6.000 metrekare olarak emsal (KAKS) alan hesabını bulunuyor.

Bir başka örnek ise şöyle: KAKS oranı: 1.50 olarak düşünelim.Arsa alanı: 1.000 metrekare oluyor.KAKS = 1000 x 1.50 = 1.500 metrekare olarak hesaplanıyor.

KAKS hesabına dahil edilmeyen alanlar!

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*