Gayrimenkul kiralamalarında taraflar aralarında kira anlaşması yapıyor ve bu anlaşmaya istinaden kira sözleşmesi imzalıyor. Kiralama sürecinde kiracılar bazı haklara sahip oluyor. İşte kiracı hakları 2015..
Kiracı hakları 2015!
Gayrimenkul kiralamalarında taraflar aralarında kira anlaşması yapıyor ve bu anlaşmaya istinaden kira sözleşmesi imzalıyor. Kira sözleşmesi ile, kiraya veren bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracı da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlenmiş oluyor.
Kiralama sürecinde kiracı ve mal sahibi bazı hak ve sorumluluklara sahip oluyor. Peki, kiracılık hukuku gereğince kiracı hakları nelerdir?
Kiracıların hakları nelerdir?
-Borçlar Kanunu gereğice mal sahibi haklı bir gerekçesi olmadan kontrat süresi dolmadan kiracıdan tahliyesini isteyemiyor. Ayrıca kontrat süresi bitimine 1 ay kala ev sahibi, kiracısına ihtarname çekmediği sürece, söz konusu kontrat kendiliğinden yenilenir ve süresiz kontrat niteliğine sahip oluyor.
-Kiracı, kiraya verenden kiralanandaki ayıbın uygun bir sürede giderilmesini isteyebilir; bu sürede ayıp giderilmezse kiracı, ayıbı kiraya veren hesabına gidertebilir ve bundan doğan alacağını kira bedelinden indirebilir veya kiralananın ayıpsız bir benzeri ile değiştirilmesini isteyebilir.
-Kiracı, kiraya verenden ayıpların giderilmesini veya kira bedelinden ayıpla orantılı bir indirim yapılmasını ya da zararının giderilmesini isteyebilir.
-Kiracı, kiraya verene zarar verecek bir değişikliğe yol açmamak koşuluyla, kiralananı tamamen veya kısmen başkasına kiraya verebileceği gibi, kullanım hakkını da başkasına devredebilir.
-Kiracının apartman yönetiminde fazla bir sorumluluğu olmuyor. Apartman yöneticisi olabilmesi için, ev sahibinin kendisine vekaletname vermesi gerekiyor.
-Kiracı, evden çıkarken söz konusu konuta zarar vermediği, evi aldığı gibi bıraktığı sürece depozitosunu alma hakkına sahiptir.
-Kiracı, kiraladığı evden yeteri kadar yararlanamadığı takdirde, evin sorunları olması halinde, kontrat süresinin dolmasını beklemeden haklı gerekçesini bildirerek evden çıkabiliyor.
-Evin demirbaş niteliği taşıyan bölümleri ile alakalı tadilatların bedelini ev sahibi karşılıyor. Ancak, kendi zevki doğrultusunda yapacağı değişikliklerden kiracı sorumlu oluyor.
Kiracı erken çıkarsa ne olur?
Işıl Seren KESKİN/Emlaktagundem.com
Bir yanıt bırakın