İnşaat Malzemeleri Bileşik Endeksi ağustos ayında 2,2 puan azalarak 99 puan olarak gerçekleşti.
Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) Aylık Sektör Raporu’na göre, İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi Ağustos ayında ilk kez endeksin başlangıcı olan 2013 ağustosu seviyesinin altına indi.
İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi Ağustos ayında 2,2 puan azalarak 99,0 puan olarak gerçekleşti. Böylece Bileşik Endeks ilk kez 2013 Ağustos=100 seviyesinin altına geriledi.
Bileşik endeksi oluşturan üç alt endeksten biri olan Faaliyet Endeksi Ağustos ayında göreceli hızlı bir artış gösterirken, buna karşın Bileşik Endeks’i oluşturan diğer iki alt endeks olan Güven ve Beklenti Endekslerinde ise erken seçim kararı alınması ile birlikte gerileme hızlandı. Siyasi belirsizlik ve terör olayları Beklenti ve Güven endekslerindeki bozulmayı artırmaya devam etti.
Tahsilat hızındaki yavaşlama ağustos ayında da devam etti
Ağustos ayında faaliyetler bayram ve ramazanı içeren Temmuz ayına göre mevsimsellik etkisi ile artış gösterdi. Faaliyet Endeksi temmuz ayındaki duraklamanın ardından ağustosta yeniden artışa geçti.
Temmuz ayında bayram ve mevsimsellik ile gerileyen faaliyetler ağustos ayında yeniden artış gösterirken, yurt içi satışlarda ağustos ayında bir önceki aya göre hızlı bir toparlanma görüldü. Üretim ve cirolar temmuz ayındaki duraklamanın ardından ağustosta artış trendine girerken, ihracat ağustos ayında da bir önceki aya göre sınırlı bir gerileme gösterdi. Tahsilat hızındaki yavaşlama ağustos ayında da devam etti.
Erken seçim kararı güveni olumsuz etkiledi
Rapordaki bilgilere göre, ağustos ayında Güven Endeksi’nde 3,5 puan ile önemli bir gerileme yaşanırken erken genel seçim kararı ile oluşan koşullarda güven endeksi en düşük seviyede. İnşaat sektörüne ve inşaat malzemeleri sektörüne ilişkin güven azalırken, Türkiye ekonomisinin genel gidişatına ilişkin güven kaybı da hızlanarak sürüyor.
İnşaat sektörünün genel gidişatına ilişkin güven ağustos ayında 3,2 puan azalırken, inşaat malzemeleri sanayi genel gidişatına ilişkin güven de ağustos ayında 3,5 puan geriledi. Yurt içi pazarlarda genel gidişatta 3,6 puan ile hızlanan bir gerileme yaşanırken, ihracat pazarları genel gidişatına ilişkin güven ise sınırlı gerileme eğilimi içerisinde.
Beklentilerde bozulma yaşanıyor
Ağustos ayında beklentilerdeki bozulma sürerken beklentiler Temmuz ayına göre 3,1 puan geriledi. Zayıf olan beklentiler erken seçim kararı ile birlikte gerilemeye başlarken, Türkiye ekonomisine ilişkin beklentilerdeki gerileme sürüyor.
İnşaat malzemeleri sanayine ilişkin beklentiler son iki ayda 6,9 puan düşerken, önümüzdeki üç aya ilişkin yurt içi sipariş beklentileri ilk kez iki ay üst üste irtifa kaybetti.
Önümüzdeki üç aya ilişkin alınan ihracat siparişlerindeki durağanlık ise gerilemeye dönüştü. Bunlara bağlı olarak önümüzdeki üç ayın üretimine ve yatırımlarına ilişkin beklentiler de zayıflamakta. Üretim ve yatırım beklentileri uzun süre sonra gerilemekte.
Raporda yer verilenlere göre, erken seçim kararı alınması ile birlikte siyasi belirsizlik süresinin uzaması ve artan terör olayları sonucu beklentiler ve güven ağustos ayında gerilerken faaliyetler de olumsuz etkilenmeye başladı. Seçime kadar olan dönemde faaliyetlerde durağanlık bekleniyor.
Ankara Başkent Gazetesi
Bir yanıt bırakın