Mirastan yoksunluk halleri!

mirastan-yoksunluk-halleri

Mirasbırakan kimse, yasal mirasçılarını ardında bıraktığı mirastan yoksun edebiliyor. Ancak bunun için haklı nedenlerin meydana gelmesi gerekiyor. Peki mirastan yoksunluk halleri nelerdir? diyorsanız işte yanıtı…

Mirastan yoksunluk halleri!
Miras, vefat eden kişinin geride bıraktığı mallarda hakkı olan şahıslar ile her birinin payını ve bu paylarla ilgili hesap şekillerini gösteren hükümler ve kaideler olarak tanımlanıyor.

Mirasbırakan, Medeni Kanun kapsamında belirlenen durumlarda mirastan çıkarma davası açabiliyor. Mirasçılıktan çıkarma davaları, Sulh Hukuk Mahkemelerinde açılabiliyor.

Mirastan yoksun bırakma işlemi için haklı nedenlerin meydana gelmesi gerekiyor. Peki mirastan yoksunluk halleri nelerdir? diyorsanız işte yanıtı…

Mirastan yoksunluk halleri
Aşağıdaki kimseler, mirasçı olamayacakları gibi; ölüme bağlı tasarrufla herhangi bir hak da edinemezler:

1. Mirasbırakanı kasten ve hukuka aykırı olarak öldüren veya öldürmeye teşebbüs edenler,
2. Mirasbırakanı kasten ve hukuka aykırı olarak sürekli şekilde ölüme bağlı tasarruf yapamayacak duruma getirenler,
3. Mirasbırakanın ölüme bağlı bir tasarruf yapmasını veya böyle bir tasarruftan dönmesini aldatma, zorlama veya korkutma yoluyla sağlayanlar ve engelleyenler,
4. Mirasbırakanın artık yeniden yapamayacağı bir durumda ve zamanda ölüme bağlı bir tasarrufu kasten ve hukuka aykırı olarak ortadan kaldıranlar veya bozanlar.
Mirastan yoksunluk, mirasbırakanın affıyla ortadan kalkar.

Altsoya etkisi
Mirastan yoksunluk, yalnız yoksun olanı etkiler. Mirastan yoksun olanın altsoyu, mirasbırakandan önce ölen kimsenin altsoyu gibi mirasçı olur.

Mirasçılara ulaşılamaması durumunda ne yapılır?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com