Mirastan çıkarma, miras bırakanın saklı paylı mirasçılarını mirastan kısmen veya tamamen mahrum bırakması için kullanılan bir yol oluyor. Peki mirastan kimler yoksun bırakılır? diyorsanız işte yanıtı…
Mirastan kimler yoksun bırakılır?
Mirastan çıkarma, miras bırakanın saklı paylı mirasçılarını mirasta kısmen veya tamamen mahrum bırakması için kullanılan bir yol olarak ifade ediliyor. Mirasçılıktan çıkarma, miras bırakanın tek taraflı iradesi ile oluyor.
Mirasçılıktan çıkarma, sadece mahfuz hisseli mirasçılar için söz konusu olabiliyor. Ayrıca, mirastan ıskat, mahrumiyet gibi yasadan değil murisin ölüme bağlı bir tasarrufundan doğuyor.
Türk Medeni Kanunu kapsamında yer alan kanuna göre mirastan mahrum etme davası için bazı şartlar gerekiyor. Peki mirastan kimler yoksun bırakılır? diyorsanız işte yanıtı…
Mirastan yoksunluk sebepleri..
MADDE 578.- Aşağıdaki kimseler, mirasçı olamayacakları gibi; ölüme bağlı tasarrufla herhangi bir hak da edinemezler:
1. Mirasbırakanı kasten ve hukuka aykırı olarak öldüren veya öldürmeye teşebbüs edenler,
2. Mirasbırakanı kasten ve hukuka aykırı olarak sürekli şekilde ölüme bağlı tasarruf yapamayacak duruma getirenler,
3. Mirasbırakanın ölüme bağlı bir tasarruf yapmasını veya böyle bir tasarruftan dönmesini aldatma, zorlama veya korkutma yoluyla sağlayanlar ve engelleyenler,
4. Mirasbırakanın artık yeniden yapamayacağı bir durumda ve zamanda ölüme bağlı bir tasarrufu kasten ve hukuka aykırı olarak ortadan kaldıranlar veya bozanlar.
Mirastan yoksunluk, mirasbırakanın affıyla ortadan kalkar.
b. Altsoya etkisi
MADDE 579.- Mirastan yoksunluk, yalnız yoksun olanı etkiler.
Mirastan yoksun olanın altsoyu, mirasbırakandan önce ölen kimsenin altsoyu gibi mirasçı olur.
Mirastan ıskat davası nasıl açılır?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com